Nästa artikel
Ascona i Minneapolis
BLOCKHAREN

Ascona i Minneapolis

Publicerad 25 maj 2011 (uppdaterad 25 maj 2011)
På 1960- och 1970-talen såldes Opel i USA genom Buicks återförsäljare. Buick-Opel var GM:s svar på alla små importbilar.

Givetvis såg bilarna inte riktigt ut som de gjorde på hemmamarknaden. Det var stora stötfångare, underliga lyktarrangemang och tillbehör speciellt utformade för att möta amerikanska kund- och säkerhetskrav.

Genom den utmärkta sajten www.bringatrailer.com får Blockharen nys om en Ascona 1974 – eller 1900 som den såldes som i USA. Bilen finns i svenskbygden Minnesota och ser ut att vara lite sliten men ändå i originalskick. De stora stötfångarna spolierar A-Asconans smäckra linjer en aning men är samtidigt tidstypiska och berättar om bilens bakgrund på ett så tydligt sätt att Blockharen aldrig skulle få för sig att europeisera bilen.

Begärt pris är 3 000 dollar och eftersom vår svenska krona blivit så stark på sistone betyder det inte mycket mer än 18 000 kronor. Sen ska den skeppas hem förstås men ändå…

Andra Opel-modeller som såldes hos Buick-försäljarna var Manta och Kadett. Manta kallades från början också 1900 men fick senare heta Manta Luxus. Kadett hette Opel Deluxe Coupe.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.