Nästa artikel
Morgan Roadster 1936->
TIDSMASKINEN

Morgan Roadster 1936->

Publicerad 8 juli 2013 (uppdaterad 29 september 2021)
Det är alltid köpläge på en Morgan. Priserna är höga men stabila, bilarna har sällan körts särskilt mycket och konstruktionen är minst sagt beprövad. Strunta i årsmodellen, låt motor, färg och utförande avgöra vilken som passar dig bäst!

Man skulle kunna tro att Morgans modellpolitik gick i stå redan från start. För den oinvigde ser bilarna fortfarande ut som när första 4/4 släpptes 1936. Det är helt fel. Ingen annan 73-åring bär sin ålder med samma stolthet men för att hålla spänsten uppe har ändå en rad konditionshöjande ingrepp utförts. Bakaxlar och växellådor har uppgraderats. Såväl V8:or som V6:or har satts in för att höja hjärtrytmen. Den som håller sig avvaktande och inte omedelbart låter sig bedåras av Morgans yttre, riskerar ändå falla för bilens inre väsen. Och har du väl fallit kommer du med all säkerhet vara trogen din Morgan för livet. Det är på något sätt själva idén med Morgan. Ett ställningstagande lika mycket som ett bilägande. Att byta till en nyare årsmodell för att imponera på grannen behöver du heller inte. Han ser ändå inte skillnaden.

Vilken modell är bäst?
Årsmodellen spelar ingen större roll. 1953 kom den runda fronten, en av de största förändringarna av utseendet. Äldre exemplar är svåra att hitta, entusiasterna håller hårt i sin plattnosade ”Flat Rad” Morgan. Söker du ren och skär avkoppling väljer du en måttfull 4/4 eller möjligen Plus 4. Perfekt för en tur genom lummiga bokskogar eller pittoreska kustvägar. Ju nyare desto mindre risk för renoveringsbesvär. En Four Seater drar ner tempot ytterligare med sina extra sittplatser. Är det mer riv i dig ska du absolut välja en V8-försedd Plus 8 eller en nyare Roadster V6 med fantomprestanda. 

Vad får jag då?
Körglädje i sin mest asketiska form! Bladfjäderupphängd bakaxel placerad över ramen tillsammans med modellens ålderstigna framvagnskonstruktion gör att gången uppfattas som hård och struttig på ojämnt underlag. Totalt oacceptabelt i familjebilen men en av uppsidorna med Morgan­ägandet. Styrresponsen är det som får förstagångsföraren att häpna mest. Som att köra med vingliga diagonaldäck ihop med utebliven servoverkan menar en del. Men om du redan tidigare har ägt någon själfull gammelbil finner du dig snabbt tillrätta.

Hur är suffletten?
Klä dig varmt, Morgan avnjuts bäst med suffletten nere. Uppfälld försvårar den insteget markant, och de löstagbara sidorutorna komplicerar dörrstängandet. På långfärd skänker dock rutorna visst lä men då kan du glömma poserandet med armbågen. Att köra bil sittande bakom en av bilvärldens mest obetydliga vindrutor och ha två meter motorhuv i blickfånget är underbart. Den djupt neddragna dörrsidan passar armbågen perfekt, och vill du, når fingertopparna nästan asfalten. 

Den djupt neddragna dörrsidan passar armbågen perfekt, och vill du, når fingertopparna nästan asfalten.

Motorerna då?
Standard Vanguard- och Triumph TR2-motorerna som användes på 1950- och 60-talen är hållbara men ganska orkeslösa sett med dagens ögon. V8:an från Rover ändrade på det. Presenterad 1968 i Plus 8 hängde den med ända till 2004 då Land Rover slutat tillverka motorn. 1984 gav den 190 råstarka hästar och gav bra tryck i den lätta bilen. Mulligt ljud fick man på köpet. 1985–88 hade Morgan Plus 4 twincam-fyra från Fiat! 1988–2000 användes en fyra från Rover. Nu för tiden utrustas Morgan med motorer från Ford. Den raka fyran ger 155 hk. V6:an på 226 hk gör att lättbygget drar iväg o-100 km/h på 4,9 sekunder!

Går det få tag i en Morgan?
Nyare Morgans hittar man året om. En Morgan sjunker inte speciellt mycket i värde och en ny kostar från omkring en halv miljon och uppåt. 1970-80-talare säljs mest på vår och höst, kostar 200 000 och uppåt. Några få bilar importerades faktiskt årligen under 1960-talet. Morgan förekommer vänsterstyrd även om högerstyrda dominerar. Totalekonomin är närapå oöverträffad –även om en Morgan kostar en del att köpa får man som regel tillbaka pengarna när man ska sälja. Eller mer.

Vad får man för pengarna då?
Mjuka former som aldrig tycks gå ur tiden och framför allt massor av charm. Att det är trångt vid pedalerna, att ratten skymmer instrumenten och samtidigt hamnar för nära bröstkorgen, det kommer du att älska efter ett tag. Krom, läder och ädelträ hamnar på pluskontot. Känslosvallet under en åktur likaså. Räkna med att bli uttittad och beundrad, men framför allt utfrågad om bilens ålder.

Till sist, hur är det där med träkarossen?
Karossen består av stål och aluminium, stommen är av askträ och allt sätts ihop för hand i fabriken i Malvern Link. Ett besök rekommenderas!

Morgan 4/4 1999

Nypris: ca 350 000 kronor
Värde idag: ca 300 000 kronor*
Motor: Rak fyra,dubbla överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder. insprutning. Vattenkylning. Volym 1 796 cm3. Max ­effekt 111 hk DIN vid 5 800 r/min. Max vridmoment 150 Nm vid 4 500 r/min. 
Kraftöverföring: Längsmonterad motor fram, bakhjulsdrift. Femväxlad manuell låda. Golvspak.
Mått: Axelavstånd 244 cm. Längd/bredd/höjd 390/150/129 cm. Spårvidd fram/bak 122/124 cm. Tjänstevikt 980 kg. Tank 50 liter. 
Fjädring/hjulställ: Fram individuell upphängning med skruvfjädrar och ”sliding pillars”, bak stel axel och längsgående sexbladiga halvelleptiska bladfjädrar. 
Styrning: Kuggstång, 2,0 varv mellan fulla rattutslag. Vänd-cirkel 9,75 m.
Hjul: Ekerfälgar 5 tum, däck 165/80R 15. 
Elsystem: 12 volt.
Bromsar: Skivbromsar fram och trummor bak. 
Fartresurser: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0–100 km/h 8,0 s. 
Förbrukning: 1,03 l/mil blandad körning. 
Källor: Tillverkaren, Automobile Revue katalognummer. 

Checklista – kolla detta innan du slår till!

Kaross 
Antingen är en Morgan inte rostig alls – eller så är den rejält rostig. Rosten fortplantas i skarven mellan kaross och skärmar – åt ömse håll. Dörrar och omkringliggande ytor är extra rostkänsliga. Även ramen inom detta parti kan rosta kraftigt. Morgan drabbas även av röta, som i dörrstommarna.Det finns för övrigt mycket trä i karossstommen. Träbitarna nytillverkas och är många men skapligt enkla att byta.  

Dyrka: Charmen, själen, motorhuvens längd...

Mekanik
Flera av Morgans motor­leverantörer har både uppstått och dött. Ett otal motorer har avverkats som Coventry Climax, Standard Vanguard, Ford Anglia och Rover. Till och med Fiat-motorer har funnits under den gälade motorhuven. På senare tid har Ford stått som motorleverantör. Kolla med märkesverkstäder eller klubbar för bilmodeller med samma motorval – om du inte litar på ditt eget omdöme. Den extremt långa tillverkningsperioden gör att exempelvis bakaxeldelar kan vara speciellt svårfunna. Växellådorna är hållbara men själva växelöverföringen på tidiga ex kan vara racklig. Kopplingen på V6-modellen har varit svår att få tag i.

Chassi
Ramen är stark men bitvis endast sammanbultad så det kan behövas åtdragning av bultarna. Ramen flexar dock  en hel del och sprickbildning är inte ovanligt. Kolla tvärbalken bakom motorn. Bilar med V8 är utsatta för ett betydligt högre vridmoment – kolla efter sprickor särskilt runt motorn. Dåliga främre stötdämpare orsakar hjulwobbel som går att justera bort men se också upp med slappa ekerfälgar och sprickbildning i tidiga bilars plåtfälgar. Glapp i senare bilars kollapsbara rattstång innebär att hela enheten måste bytas.  

Stå ut med: stötig gång, trång sittbrunn, opraktisk

Inredning
Tygtaket är av enklast möjliga sort och en utmaning att hantera. Det förmår heller inte hålla borta fukten så mycket som det var tänkt. Och risken finns alltid att överraskas av regnskurar med taket nere. Kolla efter fuktskador på golvet medan sätena med sin skinnklädsel inte tar någon större skada. Möjligen uppstår torrsprickor om de inte smörjs in emellanåt. 

Elektronik
Sena bilar med modern motorstyrning kan dras med elektronikfel. Lyser motorlampan? Kolla upp!

Detta har hänt

1936 Efter att tillverkat sina populära trehjuliga bilar med mc-motorer sedan 1909, byter H.F.S Morgan stil. Han lanserar Morgan 4/4 med betydelsen four wheels, four cylinders. Med Coventry Climax-motor på 1 122 cc och 34 hk är den tillräckligt snabb att locka köparna. 

1939 har 4/4 T.T. Replica-motorn trimmad till 60 hk. Plåtfälgar anses modernt och hänger kvar in på 1950-talet.

1953

1950 Modellen +4 presenteras med bredare ram och bättre benutrymme. Standard Vanguard-motorn levererar en Solex-68 hk. De mekaniska bromsarna överges för Girlings hydrauliska. 

1953 1953 I oktober får Morgan den slutliga ansiktsbehandlingen som hänger kvar än i dag. 

1958

1954 Med samma motor som i Triumph TR2 blir Morgan Plus Four den billigaste bilen i England att klara magiska 100 mph, 160 km/h. Med Fourseater blir Morgan i ett slag en familjebil.

1958 Aningen bredare kaross, skivbromsar på framhjulen och trådekerhjul som tillval. 

1968

1968 När konkurrentenTriumph installerar en rak sexa i TR 4 ser Morgan sig om efter en kraftfullare motor. Rover ställer välvilligt sin aluminium-V8 till förfogande. I september 1968 släpps Plus Eight. 

1973 Spårvidden breddas med så mycket som två tum. Skärmarna likaså. 

1982 Bredare fälgar och skärmarna får samma behandling. 

2000

2000 Morgan introducerar Aero 8 som nästan kan betraktas som en karikatyr på urmodellen.

2004 Efter 36 år läggs V8-modellen Plus 8 ned. En ansenlig tidsperiod för en bilmotor. Bilen den satt i är still going strong. Roadster tar över och trots mindre V6 -motor ökar prestandan.

2009 Morgan fyller 100 år och är starkare än på länge. Vem hade trott att just Morgan skulle vara den sista helt brittiska biltillverkaren som blev kvar?

Rivalerna då och nu

M.G Midget TF 1955

Faktisk längre och bredare än Morgan, men då talar vi centimetrar. Nästan lika stum fjädring och lika spartansk  takkonstruktion. För en överkomlig summa fick man ändå en Morgan med 90 hk mot M.G:s blygsammare 63 hk.                    
Nypris: 9 205 kr
0–100 km/h: okänt
Toppfart: 135 km/h 

VW Porsche 914 1975

Mittmotor och svår rostsjuka. Samma axelavstånd som Morgan men decimetern bredare. Intresset ökar alltmer för modellen och kvackandet om ”inte äkta Porsche” börjar kännas tröttsamt.
Nypris: 41 300 kr
0–100 km/h: 9,9 s
Toppfart: 191 km/h 

Saab 900 cab v6 1995

Tryggt framhjulsdriven och endast 6 000 kr dyrare ny. Fler sittplatser och ombonad stoppad sufflett. Ett förnuftigare val komfortmässigt. Men med ett vilt skenande värderas. 
Nypris: 361 900 kr
0–100 km/h: 9,2 s
Toppfart: 225 km/h 

Glöm inte heller: 
Triumph TR2 till TR8, MGA till MGC, Jensen, ­Marcos 3000 eller AC Cobra.

Reservdelar och service 
Classics and Sportscars centre utanför Växjö, Wendels i Trelleborg och Morgan Restoration Services i Vara är auktoriserade verkstäder som utför service och säljer reservdelar. Även Morgan Nordic på Sveavägen 79, Stockholm är auktoriserade och lånade välvilligt ut bilen från 1999 på bilderna. Delar tillhandahålls genom tillverkaren. Piratdelar existerar inte. 

Lästips
Morgan – first and last of the real sportscars, är en komplett och välskriven Morganbok av Brian Laban.

Klubbliv
Morgan Owners Group of Sweden (www.mogsweden.nu) har funnits sen 1966. Tre distrikt, South,West och East ordnar distriktsträffar och två gemensamma träffar årligen.

Hårdfakta

Motor: Rak fyra,dubbla överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder. insprutning. Vattenkylning. Volym 1 796 cm3. Max ­effekt 111 hk DIN vid 5 800 r/min. Max vridmoment 150 Nm vid 4 500 r/min.

Kraftöverföring: Längsmonterad motor fram, bakhjulsdrift. Femväxlad manuell låda. Golvspak.
Mått: Axelavstånd 244 cm. Längd/bredd/höjd 390/150/
129 cm. Spårvidd fram/bak 122/124 cm. Tjänstevikt 980 kg. Tank 50 liter. 
Fjädring/hjulställ: Fram individuell upphängning med skruvfjädrar och ”sliding pillars”, bak stel axel och längsgående sexbladiga halvelleptiska bladfjädrar. 
Styrning: Kuggstång, 2,0 varv mellan fulla rattutslag. Vänd-cirkel 9,75 m.
Hjul: Ekerfälgar 5 tum, 
däck 165/80R 15. 
Elsystem: 12 volt.
Bromsar: Skivbromsar fram och trummor bak. 
Fartresurser: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0–100 km/h 8,0 s. 
Förbrukning: 1,03 l/mil blandad körning. 
Källor: Tillverkaren, Automobile Revue katalognummer

 

 
Reservdelar och service

Classics and Sportscars centre  utanför Växjö, Wendels i Trelleborg och Morgan Restoration Services i Vara är auktoriserade verkstäder som utför service och säljer reservdelar. Även Morgan Nordic på Sveavägen 79, Stockholm är auktoriserade och lånade välvilligt ut bilen från 1999 på bilderna. Delar tillhandahålls genom tillverkaren. Piratdelar existerar inte.

Checklista – kolla detta innan du slår till!
KAROSS 
Antingen är en Morgan inte rostig alls – eller så är den rejält rostig. Rosten fortplantas i skarven mellan kaross och skärmar – åt ömse håll. Dörrar och omkringliggande ytor är extra rostkänsliga. Även ramen inom detta parti kan rosta kraftigt. Morgan drabbas även av röta, som i dörrstommarna.Det finns för övrigt mycket trä i karossstommen. Träbitarna nytillverkas och är många men skapligt enkla att byta.  
 
MEKANIK
 Flera av Morgans motor­leverantörer har både uppstått och dött. Ett otal motorer har avverkats som Coventry Climax, Standard Vanguard, Ford Anglia och Rover. Till och med Fiat-motorer har funnits under den gälade motorhuven. På senare tid har Ford stått som motorleverantör. Kolla med märkesverkstäder eller klubbar för bilmodeller med samma motorval – om du inte litar på ditt eget omdöme. Den extremt långa tillverkningsperioden gör att exempelvis bakaxeldelar kan vara speciellt svårfunna. Växellådorna är hållbara men själva  växelöverföringen på tidiga ex kan vara racklig. Kopplingen på V6-modellen har varit svår att få tag i.
 
CHASSI
  Ramen är stark men bitvis endast sammanbultad så det kan behövas åtdragning av bultarna. Ramen flexar dock  en hel del och sprickbildning är inte ovanligt. Kolla tvärbalken bakom motorn. Bilar med V8 är utsatta för ett betydligt högre vridmoment – kolla efter sprickor särskilt runt motorn. Dåliga främre stötdämpare orsakar hjulwobbel som går att justera bort men se också upp med slappa ekerfälgar och sprickbildning i tidiga bilars plåtfälgar. Glapp i senare bilars kollapsbara rattstång innebär att hela enheten måste bytas.  
 
INREDNING
  Tygtaket är av enklast möjliga sort och en utmaning att hantera. Det förmår heller inte hålla borta fukten så mycket som det var tänkt. Och risken finns alltid att överraskas av regnskurar med taket nere. Kolla efter fuktskador på golvet medan sätena med sin skinnklädsel inte tar någon större skada. Möjligen uppstår torrsprickor om de inte smörjs in emellanåt. 
 
ELEKTRONIK
  Sena bilar med modern motorstyrning kan dras med elektronikfel. Lyser motorlampan? Kolla upp! 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.