Nästa artikel
Med Cadillac på vintertur
Läsarklassiker

Med Cadillac på vintertur

Publicerad 3 januari 2013 (uppdaterad 3 januari 2013)
En vinterklassiker från Ljungskile visar upp sig.

Micke i Ljungskile har en fin Cadillac coupe De ville från 1953. Han vidhåller dock att den inte körs särskilt ofta i vintertid, men bjuder det på soligt väder så får den ändå ut och lufta sig en och annan sväng denna tiden på året också, om inte annat så blir det ju fina bilder av det.

De ville hette egentligen series 62 De Ville, och 1953 fanns denna lite lyxigare modell bara som coupé. Namnet kom 1949 på den första tvådörrars hardtopmodellen från Cadillac, en karosstil som fick ett stort genomslag i det tidiga femtiotalet. 1954 breddade man sig med att inkludera fyrdörrarsmodellen och senare kom den bli en helt egen modellserie. De ville var mer än bara en modell, den blev ett begrepp i sig själv, och kom så att förbli fram tills namnet lades ned 2005.

1953 hände en hel del hos Cadillac, 12 volts elsystem introducerades, automatlåda var standard och så även en modern toppventilsmotor på 331 kubiktum och 210 hästar. Beställde man en De ville fick man även hydrauliskt manövrerade rutor, självsökande radio och servostyrning. Prislappen var 3995 dollar, ungefär 400 dollar mer än den vanliga coupén. Detta år fanns för första gången A/C att få till Cadillac, och det kostade häftiga 620 dolllar extra! 1953 var också första året för den mycket dyrare Eldorado, som kostade hela 7750 dollar och gjordes i en begränsad serie på 532 exemplar.

 

Berätta om din klassiker du också - klicka här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.