Bild
Nästa artikel
AC:s ministing, Petite

AC:s ministing, Petite

Reportage

AC cars mest kända för sina legendariska sportbilar, Ace, Cobra och lyxiga Greyhound, men störst var dom på mikrobilar.

AC hade en lång brokig historia, första fordonet var ett slags trehjuligt mellanting mellan sidovagnsmotorcykel och bil, Sociable.  Sen följde en brokig rad av biltyper varvat med dålig ekonomi och ägarskiften.  Man tillverkade så skilda saker som tåg och golfbagar. 

1953 kom deras berömda sportbil Ace, en konstruktion av John Tojeiro som kom att röna stor uppmärksamhet. Som blev ännu större ett tiotal år senare när den med Carroll Shelbys hjälp förvandlades till den monstruösa Cobra.  Men vid tiden för Ace hade man redan fixat brödfödan, ett kontrakt för att bygga invalidfordon för brittiska statens räkning. Invacar var egentligen en konstruktion av Thundersley men tillverkningskontraktet gick till AC cars.

Dessa Invacars gjordes från slutet av 40-talet fram till 1976. Kanske var det dessa som inspirerade AC att ta fram en egen mikrobil, lite mer ombonad och plats för två personer.  Petite lanserades 1952, den hade likson Invacar en 350cc Villiersmotor.  Två stora hjul på 18 tum vardera bak och ett litet hjul på bara 8 tum fram. Karossen var i aluminium.  Den kostade 255 pund och i annonseringen skröt man att den kostade bara 1½ penny per mile att köra, inklusive skatt och försäkring.  Petite gjordes fram til 1957 och det skall ha byggts drygt 4000 av dessa, vilket gör det till den mest producerade AC-bilen genom tiderna.

 
Taggar: Reportage, AC Petit
AC:s ministing, Petite

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.