Nästa artikel
Betongbilen
Tungt lass

Betongbilen

Publicerad 5 december 2012
På Bovington tank museum står den här underliga lastbilen som inte byggdes för några skönhetspriser.

Det är en Thornycroft med pansar gjort i armerad betong, och det är inte så vansinnigt som det låter. Dessa Bison-lastbilar kom till under 1940-41 när England stod för ett reellt hot om invasion, och i krigstider är stål och alla metaller en akut bristvara. Råvarufält och gruvor kan ockuperas och falla i fiendens händer, transportkedjor brytas, att skära av försörjningsleden är prioriterat vid ett anfall. Stålframställning och transporter är mödomsamt och komplicerat. Sand, vatten och kalk däremot kan man gräva fram i princip vart som helst hemma på bakgården.

Så därför konstruerade man i all hast dessa Thornycroft Bison som var en idé av ingenjören Charles Bernard Mathews på Concrete Limited, den var inte menad att fungera som stridsfordon utan ett defensivt transportmedel på hemmafroten. Dom kunde också användas som ett slags mobila stridsvagnshinder om fienden skulle anfalla, och dessutom fanns det en annan taktisk finess, vem som helst kunde i princip bygga en sådan här under fältmässiga förhållanden på befintligt chassi.

Totalt byggde Concrete Limited antagligen mellan 200 och 300 sådana här Bison "pillboxes" på lite olika chassin, i tre varianter, vagnen ovan är en mk.II med separat betonghytt, och mk.III kallas de som byggdes med helkabin.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.