Bild
Nästa artikel
Den felande fantomen

Den felande fantomen

extravagant

Rolls Royce mest exklusiva serie som byggts torde vara Phantom IV. Åren 1950-56 byggdes det bara 18 stycken av dessa jätte-rollsar.

Chassiet mätte 5,85 i längd, i detta satt en rak åtta på 5,7 liter och på de första en fyrväxlad manuell låda, efter 1954 använde man en fyrstegsautomat. 17 chassis gick iväg på beställning till karossmakare.

De var speciellt avsedda för kungligheter och statschefer, den första som mottog en Phantom IV var Kronprinsessan, sedermera drotting Elizabeth. Tre Phantom IV till byggdes åt medlemmar ur brittiska kungahuset.  Övriga potentater var Kuwaits regent Abdullah III A-Salim som köpte tre stycken, likaså beställde även general Franco totalt tre stycken av dessa. Övriga Phantom IV hamnade hos kungligheter i Persien, Irak och Saudi.


Men bara 17 vagnar beställdes, den 18:e då? ja den fick stanna hemma på gården. Det andra chassiet som byggdes #4AF4, fick inte vara med i solglansen runt kungligheterna som de övriga, utan kom att användas som en rullande testbänk hos Rolls-Royce. Och försågs sedermera med denna föga eleganta pickup-kaross för att ytterligare några år slita hundgöra på fabriksområdet.

4AF4 hade tjänat ut och skrotates 1963.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.