Nästa artikel
Fury för sjuttiotalet
Import

Fury för sjuttiotalet

Publicerad 9 januari 2013 (uppdaterad 9 januari 2013)
en ovanlig bil med ett egensinnigt tak

Paisley Pattern top heter det vågade mönstrade vinyltaket på denna Plymouth Fury Gran Coupe som kom in till Sverige för några år sedan. Gran Coupe var en modell som lades till i mitten av modellåret för att fylla ut en egentligen helt obefintlig lucka i modellprogrammet, bland de övriga sex Furyvarianterna som redan fanns.

 

Men med sitt paisleymönstrade vinyltak stack den verkligen ut. Mode och trender skulle gärna avspegla sig i bilarna och innan detta hade man redan haft det ett "mod top" i tillvalslistan, ett storblommigt vinyltak som låg helrätt i det sena sextiotalets flamboyans. Mod Top blev dock en jätteflopp, men man gav inte upp grundtanken utan våren 1970 lanserade man alltså paisleymönstret istället, nu begränsat till enbart till denna modell, och det fanns bara i brunt.

 

Det är okänt hur många som gjordes med detta, då Fury Gran Coupe inkluderas i Fury II-gruppen, som man satte Sport Furyns front på. Men den kom att hänga med för 1971 års modell också. 1972 blev Fury Gran Coupe en egen serie med även en Gran Sedan i programmet, nu helt befriad från paisleyvinyl och 1973 städade man rent i modelldjungeln och kallade den modellen mer förenklat Gran Fury istället.

 

Plymouths Full-size linje Fury 1970 var lite rörig, det fanns hela sju olika Fury-serier att välja på. Plus fem modeller i mellanklassen, med olika namn men mycket lika varann i allt väsentligt, tre olika Valianter och sportiga Barracuda som fanns i tre serier. Totalt 50 modeller 1970! Nytillskottet Gran Coupe fanns egendomligt nog enbart i detta utförande som 2-dörrars coupe med stolpe, alltså ingen hardtop som annars var brukligt vid tiden. Dock finns det inga siffror på hur många som byggdes just av den eller hur många som fick paisley pattern top. som synes går det mysiga mönstret även igen i inredningen.

Chryslers stora kaross mellan 1969-77 heter C-body och kallas även Fuselage, med sina välvda sidor och stora överhäng ger den ett imponerande intryck, och den är stor, 571cm mellan för och akter

paisleymönstret går igen i säten och dörrsidor, i övrigt mysigt mellanbrun sjuttiotalsvinyl.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.