Klassikerkollen – din guide till egenbesiktning
Del 1 av 12

Dags att besiktiga själv!

Klassikerkollen är tänkt som en smidig egenkontroll och du väljer själv nivån. Men visst kan det vara bra att gå igenom sin bil ordentligt en gång om året!

Tidigare var det bara bilar av årsmodell 1950 och äldre som var besiktningsbefriade men den 20 maj 2018 infördes en rullande 50-årsgräns*. Idag behöver alltså bilar som hade en godkänd besiktning när de blev 50 år (eller som godkänts efter 50-årsdagen) aldrig mer köras till besiktningslokalen. Under förutsättning att bilen inte blir stoppad och underkänd i en så kallade flygande inspektion vill säga.

Fördelarna med att slippa åka till besiktningen är många. Det finns dock en aspekt som är lätt att förbise. Trots att vi känner våra bilar väl har besiktningstekniker genom åren alltför ofta upptäckt skador på däcken, läckande bränsleledningar eller i värsta fall bromsslangar som är på upphällningen. Saker som skulle kunna få katastrofala följder om de inte noterats och rättats till i tid.

Att utföra en årlig inspektion på sin klassiker är därför en klok tanke men hur ska det gå till? Med den här tidningen följer en bilaga med ett smidigt protokoll uppdelat på en rad trafiksäkerhetshetspunkter och några tester för att på ett enkelt sätt upptäcka eventuella fel på drivlinan.

Så fäst Klassikerkollprotokollet på skrivplattan, ta fram din allra mest kritiska sida och lämna över nycklarna till dig själv.

Det är hög tid för en egenkontroll!

Detta gäller för besiktningsfrihet

• Du behöver inte ansöka om att få besiktningsfrihet, däremot måste fordonet ha besiktigats och blivit godkänt någon gång under de senaste två åren innan besiktningsfriheten inträdde. En bil från exempelvis 1960 som stått i en lada i 30 år blir alltså inte besiktningsbefriad per automatik. Först måste den en sista gång ha godkänts i en kontrollbesiktning.

• Alla bilar där årsmodell (fordonsår) är 50 år eller äldre är befriade från kravet på periodisk kontrollbesiktning. De fordon som berörs är personbil, buss och lastbil, och släpvagnar som dras av dessa.

• För motorcyklar gäller 40 år.

• Bilar som är mellan 30 och 49 år gamla måste även kontrollbesiktigas vartannat år.

• För bilar som är yngre än 30 år har regeln slopats att besiktningsmånaden styrs av slutsiffran i regnumret. Istället ska besiktning ske senast 14 månader efter den förra besiktningen.

• Det är årsmodellen som räknas, inte registreringsår.

• De fordon som redan tidigare, 1950 års modell och äldre, var undantagna kommer fortsatt att vara det. Det gäller inte om fordonet har fått körförbud.

• De fordon som omfattas av yrkestrafiklagen, och fordon enlig 6 kap 6§ 2-8 fordonsförordningen, där 6 § 4 är den som i första hand berör historiska fordon med gasverk, omfattas inte av besiktningsfriheten. Det avser såväl som fordon drivs med gas som släpfordon där gasverk är monterade.

• Även registrerade tävlingsfordon, personbil som motorcykel, med orange registreringsskylt (beroende av textkod), undantas.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.