Nästa artikel
På en tur i sekelskiftets Västerås
Från förr

På en tur i sekelskiftets Västerås

Publicerad 5 juli 2012
Med tanke på helgens stora begivenhet i stan, Power Big Meet, så är här en bild från en tid då Västerås var betydligt mindre och trafiken något glesare.

Power Big Meet är en av världens största bilträffar, i runda tal 15 000 amerikanska bilar vallfärdar till staden för fyra dagars träff, cruising och fest. I 1900-talets början fanns det knappt hundra bilar i hela landet. Första tillgängliga statistiken säger att 662 fordon fanns när registreringsplikt infördes 1907.

Bilden är från just Västerås och mest troligt från något av 1900-talets första år, iallafall är automobilen en fransk Parisienne Combination från 1899. Den verkar sakna registreringsskylt, för sådana infördes först 1906-07, och då fick denna vagn nummer U4.

Parisienne var en ganska liten fransk tillverkare som var verksamma under en kort period åren 1899-1903 i Paris. Karossen kom från Belvalette och man tog motorerna från De Dion och Aster, den senare hade 3½ hästkrafter. Motorn var monterad i framvagnen och gjorde den lilla lätta bilen framhjulsdriven. Styrningen sköttes med spaken som vred hela framaxeln med motorn

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.