Bild
Nästa artikel
Protestlista mot Naturvårdverket

Protestlista mot Naturvårdverket

Upprop

Sveriges motorentusiaster rasar mot Naturvårdsverkets förslag om nya regler kring bilskrotning och export av begagnade bilar. Nu finns en protestlista.

Den 2 juli startade Mats-Einar Jakobsson ett upprop mot den så kallade skrotbilsutredningen som gjorts av Naturvårdsverket. Det första dygnet undertecknades listan av närmare 1 700 personer och antalet påskrifter ökar hela tiden.

Se uppropet här: http://upprop.nu/KEFS

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Tim Otool
2012-07-04 11:58

Åh dessa förbannade enögda miljöfascister!

#2
Stefan_L
2012-07-05 12:53

Det är kanske bra att man försöker få bort "nyare" skrotbilar och förhindrar export av dessa men det får ju inte gå ut över bevarandet av veteranbilar, kultur- och industrihistoria. Om man kunde undanta bilar som är 30 år och äldre från de föreslagna nya reglerna precis som med fordonsskatten tror jag man skulle nå en acceptabel kompromiss.

#3
Mats Grimme
2012-07-06 23:18

Jag har läst förslaget ganska noggrant och kan konstatera att det ut miljösynpunkt är ganska bra. Det kan säkert omarbetas lite grann för att inte gammelbilshobbyn skall drabbas.
Självklart skall man kunna ställa krav på den som har bilar avställda "i väntan på renovering" eller som donatorbilar. Det finns helt klart alldeles för många vrak därute vars ägare "skall ta tag i detta" vilket år som helst, och vars bilar stått avställda i 20 år eller mer. En sån långtidsförvsring fyller naturligtvis inget syfte, utan dessa vrak skulle nog vår miljö må bättre av att återvinna.

#4
Erland Petersson
2012-07-07 00:47

Når man har kört, sparat och levt med samma fordon i mellan 30-40 år som man alltid älskat, vårdat och menat skall renoveras. Då är det som att skiljas ifrån sin fru eller sina barn för alltid om de tas ifrån en! Man dör långsamt utan sin hobby! Det spelar egentligen inte så stor roll om de körs bara man får ha dem omkring sig och jobba med och tänka att de skall bli klara en dag. Dessa ogenomtänkta lagförslag är ren okunnighet, avund och nonchalans och skadar vår fina motorhobby. Miljövinsten är försumbar om någon alls! Man undrar varför man betalar skatt när det är så viktigt att de sport intresserade får nya hallar och arenor emedan vi självförsörjande motorbitna helst inte skall få finnas till? Jag blir både sjuk och ledsen av att alltid vara tvungen att arbeta i uppförsbacke och motvind! Politiker skärp er! Hälsningar ifrån en trogen medborgare som betalat skatt konstant utan en enda protest på 40 år.

#5
Hans-Örjan Sjöberg
2012-07-10 10:28

Mats Grimme: VAD har du på fötterna för ditt påstående?? "Det finns helt klart alldeles för många vrak därute vars ägare "skall ta tag i detta" vilket år som helst, och vars bilar stått avställda i 20 år eller mer. En sån långtidsförvsring fyller naturligtvis inget syfte". Vem är du att avgöra hur många bilar jag kan parkera på min egen tomt innan det blir "för många" Eller hur länge de kan stå innan det blir "utan syfte"? Du och andra som inte delar mitt intresse utnämner sig alltför ofta till "jag-vet-bäst"-personer, när det i själva verket är det direkt motsatta.

Att det står övergivna skrotbilar i naturen ibland har ingen bäring på gammelbilshobbyn. Det finns redan lagstiftning om förbud på nedskräpning, parkeringsbestämmelser etc. Det finns inget som helst behov av befängda regler om hur länge jag får behålla mina bilar!

#6
Ingemar K
2012-07-10 12:34

Märkligt.

Naturvårdsverket har haft en hearing i anledning av utredningen - Se bilaga 1. Såvitt jag kunnat finna var ingen representant för någon motororganisation kallad / närvarande (Bil Sweden är enligt min mening inte en motororganisation.)
Det visar - enligt mig - att utredarna saknar insikt om hur stort (gammel-) bil intresset är i Sverige.

Alternativt har de medvetet struntat i den gruppen.

Själv har jag en bil garagerad sedan 20 år som jag filar lite på då och då. Vi är några till i garaget. Vi träffas och umgås krig vårt intresse.

Det är fantastiskt att naturvårdsverket riktar sitt intresse mot bilar som inte körs alls (och då knappast kan skita ner / påverka naturen). Jag tror utredarna är ganska omogna och har missförstått sitt uppdrag.

Nu är det upp till oss att göra politikerna medvetna om att de sitter på en liten röstbomb om de fattar beslut som drar undan förutsättningarna för vå hobby.

#7
Per >Grönlund
2012-07-10 14:31

Så skall man väl snart förbjuda gammal konst och musik. Nog verkar det 30-tal över naturvårdsverket trots att Valfrid Pålsson inte är där längre. Utredarna kanske saknar "sponsring" från rätt håll. Myndigheten har för lite att göra!

#8
Jörgen Schwarz
2012-07-12 22:50

Upphovsmannen bakom protestlistan har fått allt om bakfoten!
Lagförslaget gäller inte veteranbilsägare!
Nu vänder vi på oss och somnar om!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.