Nästa artikel
Dags att sätta ned foten
våra klassiker

Dags att sätta ned foten

Publicerad 22 februari 2011 (uppdaterad 17 december 2013)
Medan vi andra var upptagna av vardagens futiliteter pågick något stort på eBay. Fem män slogs om två pedalgummin.

Att man på eBay ropat in två gamla pedalgummin för nära 500 spänn skall man inte lufta offentligt om man inte vill bli ansedd som galen. Men nu handlade det om ett dito par som var prydda med en relief av det romerska standar som var engelska Standards tidigaste varumärke. Standard har på engelska också betydelsen standar.

Förebilden hade hittats vid utgrävningar i Essex 1827 och anses ha förlorats av romarna år 61 eKr vid slaget om nuvarande Colchester. Mycket vackert emblem som med infälld tempmätare ofta satt på kylarlocket på 1920-talsbilarna.

Men från 1930-talet kom Standard hellre att marknadsföra sig med Union Jack och standaret förvisades till pedalerna. Någon djupare symbolik som att trampa på Mussolinis Italien skall kanske inte tolkas in i detta.

På min Flying Standard 1937 hade i alla fall flitigt trampande nästan helt utplånat pedalernas historiska symboler. Nytillverkning av pedalgummin till Standard av förkrigsmodell sker inte och vi var fem som bjöd på det oanvända paret på eBay.

Utgångspriset var £4.99 och först när budgivningen var klar slog det mig att jag för £40.52 kanske köpt två stenhårda gummibitar som skulle spricka vid montering. Men när pedalgummina väl anlände visade de sig vara mjuka och böjliga.

Jag vill ändå inte tvivla på att det är fråga om New Old Stock och tvekar inte att montera dem. Jag är ju inte en sådan galning som i stället lägger NOS-delar i gummi i en cigarrhumidor med fönster. 

Runstenar i gummi.

Flying Standard 12 1937

Ägare: Bo Legelius, skribent

Ägd sedan: 2001.

Lämpligt användningsområde: Behagliga turer i vackra landskap.

Kommande utmaning: Standard Motor Club Rally i England.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.