Nästa artikel
Tappade pickuper
våra klassiker

Tappade pickuper

Publicerad 23 november 2010 (uppdaterad 17 december 2013)
Stefan har flyttat till landet. Det berättigar till ännu ett bilinnehav. En pickup att köra hem grejer från tippen med ... typ.

Varför vänta? Antagligen har behovet legat latent. Väntat på att väckas. Nätannonserna skannas av under några kvällar. Skoda Felicia och Chevrolet S10 tar upp halva innehållet. Populära bilar det där tänker jag. Skodan kanske är billig i drift men på tok för liten. Tänk om jag inte skulle få plats att ta hem något bra och stort som jag nyss fått.

Därför bestämmer jag mig en sen kväll för en S10 men den ovanligare tidiga, kantiga modellen. Den ser fantastiskt fin ut på bilderna men priset är skumt lågt. Skeptiskt ringer jag först dagen därpå. 26 andra spekulanter har ringt under de två första timmarna efter utlagd annons.

Trots placeringen så långt bak i kön chansar jag att ringa igen redan dagen därpå. Säljaren säger han snart kommer bli tokig på alltsammans. Folk kliver omkring hemma i hans trädgård när han är på jobbet. De tjatar och tjatar och bjuder över varandra i telefonen. Nästan i panik säljs bilen. För utsatt pris.

Aldrig mer tänker han och huvudet surrar efter allt tjafsande, smörande och stunder av hotfullhet.

Nästa bil har legat ute länge på annons men finns ändå kvar. Fastän långt bort. Men jag känner att vi finner varandra och får ett starkt förtroende för säljaren. Fler bilder skickas. Jag kan faktiskt tänka mig köpa bilen osedd. Då höjer hans fru priset. Märkligt och smått oförskämt men ändå billigt tänker jag tar ett banklån och vi bestämmer lördag som hämtningsdag.

Fredag kväll ringer säljaren. ”Det står en här och vill köpa”. Släng ut honom för jag kommer ju i morgon som vi sagt. En halvtimme är det tyst, sedan ringer det igen. ”Nu har jag sålt bilen, han stack pengarna i näven på mig”.

Aldrig mer tänker jag och smärtan över att ha blivit sviken sitter kvar längre än jag vill erkänna.

Polaren Tommy har för tillfället en pickup till salu. En Ford Ranchero -59. Jag har redan en Ford Custom -59 så den passar inte mig men den passar tydligen supertrevlige Travis Tilly i Kanada. Han säger att han är engineer och mycket familjekär. Han betalar utan att pruta och lägger i stället på några hundra euro. Borde det inte vara dollar eller SEK?

Kanadicken ordnar dessutom alla papper och skickar en check med posten. Det tar två veckor sedan kommer den. En check både stor snygg och utställd i pund. Borde det ändå inte vara dollar eller SEK? Beloppet är högre än det överenskomna för att det även ska täcka transporten.

Banken behöver en hel vecka för att konstatera checken är falsk.

Travis Tilly säger att så är banken tvungna att säga eftersom han dragit tillbaka den. Han tyckte nämligen det tog för lång tid, påstår han. Men ingen fara han skickar en ny. Bara för det ska gå lite snabbare den här gången är det bra om Tommy förskotterar hans transportfirma i England med 800 pund. ”The deal is off!” mejlar Tommy. ”Ok” blir det lakoniska svaret.

Aldrig mer tänker polaren Tommy som hela tiden känt på sig att det skulle strula. En spilld månad.

Det kommer snart stå en pickup hemma på min gårdsplan. Jag kan inte tänka på annat.   

Vad som helst med flak fast inte riktigt vad som helst.

Ägare: Stefan Wulff, skribent

Ljus: Ljus och lykta är de bästa redskapen i jakten efter ett nytt åkdon.

Mörker: Mörkret absolut. Besvärlig årstid för bilköp i övrigt med fukt och snö som döljer köpobjektets eventuella brister.

Dimma: Svårt att se konturerna av vad jag egentligen är ute efter. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.