Bild
Nästa artikel
Nybyggt, nyasfalterad. En Saab som snart ska bli omodern.
Nybyggt, nyasfalterad. En Saab som snart ska bli omodern.

En tur till Ikea

Exotism i förort

Det fanns en tid då det kunde räcka med att åka till Ikea bara för att titta i skyltfönstret. Varuhuset i Kungens kurva var i sig ett utflyktsmål.

Några diabilder berättar om en tur till Ikea, inget märkvärdigt. En tur till Ikea med en grå Saab 96 Sport genom Stockholm, över den gamla bron vid Riddarholmen. En tur till Ikea, inte för att handla. Bara titta in genom skyltfönstret i den märkvärdiga, runda byggnaden som påstods vara inspirerad av Guggenheimmuseet i New York.

Här var det prispressade stilmöbler i plysch. I New York helt säkert något annat.

1965 stod Ikeavaruhuset färdigt. Ingvar Kamprads världsimperium i startblocken. Långt utanför stan. Snudd på skogen. Ett år innan Essingeledens fulländning. Fortfarande vänstertrafik.

Det tog sin stund att komma till Huddinge kommun från Bromma räknat, där formgivaren och illustratören Björn Karlström klivit in i sin älskade Saab 96. Kameran mellan framstolarna. Den var alltid med. Lilla mamma i passagerarsätet, hon också. Det blev några helt vanliga bilder, på en helt vanlig tur till Ikea.

Och ett stopp i förorten. För Skärholmen sköt i höjden 1965.  Kranar precis överallt att fotografera och förundras över, i ett Sverige under starkt tillväxt.
Taggar: default_top, Saab

Kommentarer

#1
Johan Thuresson
2018-01-30 20:09

Inte bara Skärholmen..
Avundas den framtidstro som verkar ha varit smått otroligt stark på 60 talet. För så var det väl?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.