Bild
Nästa artikel
Volvo Valp 1961–1970

Volvo Valp 1961–1970

Duktig vovve!

Volvo Valp, sossecontainern i sin urform. Svenskare än köttbullar med lingonsylt, själva definitionen på slitstark. Självklart vill du ha en – men vilket stuk ska du satsa på?

Sobert klädd i evigt moderna höstfärger och nyktert befriad från både krusidull och dudelidutt. Härdig som en urtall och fullständigt ogenerad inför de mest krävande arbetsuppgifter. Volvo Valp är i sanning en son till Moder Svea och en av anledningarna till varför vi inte pratar ryska idag. Kronans mångsysslare föddes i en tid då hotet österifrån var högst påtagligt. Vi hade ett riktigt invasionsförsvar, världens fjärde största, och allt märkt med tre kronor var av bästa tänkbara kvalitet.

 
Storsvenskt så det förslår, men vad gör Valpen så bra?
Titta först på lågtrycksdäcken – större än det mesta från tiden. 30 cm markfrigång är betydligt mer än det låter som. Drivaggregatet är en vanlig B18-motor. Kraften går via en förstärkt M40-låda till en ZF fördelningslåda som i sin tur har hög- och lågväxel och möjlighet att koppla ur fyrhjulsdriften. Axlarna har tvärtemot vad många tror ingenting med Amazon att göra. Det rör sig om kopior på amerikanska Dana-axlar, licenstillverkade av Salisbury i England och den bakre är försedd med differentialbroms. Till skillnad från den mer bekanta differentialspärren fördelar differentialbromsen ut kraften till det hjul som har fäste. Många bilar är dessutom försedda med ett kraftuttag till vilket alla möjliga redskap kan kopplas.
 
Oj, det verkar invecklat, törs jag köpa?
Absolut! Valpen byggdes för att servas av fjuniga lumparsoldater under fältmässiga förhållanden och det mesta i reservdelsväg finns att köpa. Altyco Parts i Huddinge har skrotat över 400 Valpar genom åren och har även nyproduktion på delar som blivit svåra att få tag på.
 
Rptgb, Laplander Pltvbgdvadå?
Volvo använde sina egna modellbeteckningar och Försvaret hade sina något mer kryptiska förrådsbeteckningar. Namnet Valp uppstod redan på prototypstadiet men har aldrig varit officiellt. I Norge kallas modellen ”Felt”. I serieproduktion kallade Volvo Valpen för L3314, senare kom även en Valp för pansarbekämpning – L3304 och en version med högre tjänstevikt kallad L3315. Så långt är allt något sånär logiskt, men sedan rör Kronan till allting: Raptgbil 9033 ska uttolkas Radiopersonterrängbil och siffrorna anger en massa viktigt som till exempel att det är en Valp som får lasta max ett ton. Vi lämnar förrådsbeteckningarna just precis där. Civila bilar såldes som Laplander. Främst var det brandkårer, kraftbolag, Televerket och kommuner som köpte bilarna, men några ska även ha sålts till privatpersoner.
 
Okej, men vilken ska jag köpa?
Valpsverige är indelat i olika läger och du måste bestämma dig för vilken sorts entusiast du är. I offroadkretsar ryggar man inte för att montera Recarosäten och V8. Militärhistoriskt intresserade fnyser åt denna ”icke reglementsenliga utrustning”. Sedan finns det mängder av bilar som fortfarande gör det som Valpen byggts för – det vill säga allt. Dra ved i skogen, ploga garageuppfarten. Oavsett om du föreställer dig ett Valpägande där den främsta arbetsuppgiften är att släpa döda älgar över kalhyggen eller om du vill sitta och diskutera lumparminnen med grönklädda gubbar, så bör du ha bestämt dig innan du slår til. Det kan vara svårt att återställa en bil till det ursprungliga utförandet och det är onödigt att kapa i en originalbil som är hyfsat komplett.
 
Vad ska en Valp kosta?
Det råder total förvirring på marknaden. Generellt kan det sägas att sunda, omodifierade bilar är dyrast. Gårdsbilar som trillat ur registret bör vara billiga i inköp men kan i slutändan bli dyra om de ska ut på vägarna igen. Räkna med att betala åtminstone 25 000 för en Valp i vettigt välfungerande skick. Bilar som är nergångna eller kräver reparationer kan köpas för under 10 000. Toppexemplar av ovanliga modeller har bytt ägare för 50 000 – 100 000 kronor.
 
Toppfart?
Lägg av. Att köra Valp handlar om att kunna köra så långsamt som möjligt. I med lågettan och låt motorn varva upp. Står vi still? Nej, likt en glaciär förflyttar vi oss obevekligt framåt och ve det träd som kommer i vår väg. Den extremt låga utväxlingen ger B18-motorn en helt annan karaktär – närmast turbinlik. Lägsta fart är fyra km/h. Körupplevelsen är i början besynnerlig med de stora framhjulen direkt under rumpan, man sitter långt fram. Men det är lätt att vänja sig och i skogen är fördelarna uppenbara.
 
Dom där med plastgrill då?
När produktionen av urvalpen upphörde 1970 var suget på den civila marknaden fortfarande stort. Volvo insåg misstaget och lade upp tillverkning av en något moderniserad Valp, C202, på ungerska Csepel Auto. Fast när produktionen kom igång 1977 hade de flesta köpare hittat andra fordon och C202 blev aldrig någon succé. Den byggdes enbart för det civila och meningarna går isär om det är en riktig Valp. Axlarna är vekare än urvalpens och har vare sig diffspärr eller diffbroms. Ungefär 3 000 bilar byggdes fram till 1981.
Hårdfakta

Volvo L3315HT ”Valp” 1967

Militär beteckning: Raptgbil 9033.
Nypris: Ej angivet.
Värde idag: 25 000–40 000 kr.
Motor: Rak fyrcylindrig stötstångsmotor, två ventiler per cylinder. Enkel Zenith förgasare. Vattenkylning. Volym 1 788 cm3. Max effekt 65 hk DIN vid 4 500 
r/min. Max vridmoment 129 Nm vid 2 600 r/min. 
Kraftöverföring: Längsmonterad motor fram, fyrväxlad låda. Fördelningslåda med urkopplingsbar fyrhjulsdrift, hög- och lågväxel. Differentialbroms på bakaxeln. Golvspak(ar). 
Mått: Axelavstånd 210 cm. Längd/bredd/höjd 405/167/215 cm, höjd med antennen uppfälld 405 cm. Spårvidd 134 cm. Tjänstevikt 2 100 kg. Tank 50 liter. 
Fjädring/hjulställ: Bladfjädrar. Fram halvstel axel, bak stel axel. Hydrauliska stötdämpare fram och bak. 
Styrning: Snäcka, Vändcirkel 5,7 m.
Hjul: Tallriksfälgar 6.50-16 alt 5.50-16. Däck 8.90-16 alt 7.00-16.
Elsystem: 24 volt.
Bromsar: Trumbromsar i enkretssystem. Servo. 
Fartresurser: Toppfart 100 km/h. Lägstafart 4 km/h.
Förbrukning: 1,2 l/mil på landsväg. 
 
Källor: Försvaret och original instruktionsbok.
Reservdelar och service

Altyco Parts i Huddinge har allt. Stefan Tylner har under 40 år demonterat ca 400 valpar. Ingen hemsida, men väl ett telefonnummer: 08-70 79 045. Terrängaxel i Göteborg har också mycket till Valp: www.terrangaxel.com

Giv akt! Kolla detta före köpet

 

Kaross/ram
De flesta valpar är mer eller mindre rostiga. Karossen ser kanske lättlagad ut, men bjuder på både två- och tredubbla karosskarvar. Finns rost finns prutmån. Rost i ramen förekommer också, men är betydligt mer ovanligt. 
 
Motor 
Försvaret skötte servicen på ett nästan religiöst sätt, men i det civila kan det ha hänt lite vad som helst. Sitter luftrenaren på plats? Har motoroljan någonsin bytts? En Volvo B18 är lika outslitlig som ryktet gör gällande men bara om den har fått den omvårdnad som krävs.
 
Kraftöverföring och växellåda
Lyssna efter missljud från drivlinan. Volvo Valp är en högljudd bil, men det finns gränser. Växellådan är en förstärkt Volvo M40. Till nöds kan den ersättas med lådan från en personbil, men inte vilken som helst. Axlarna är av betydligt stöddigare slag än det mesta som finns på marknaden idag, men är de slitna kan tusenlapparna rulla ganska kvickt. Kardanerna glappar ofta och kostar ca 4 000 kr/styck. Hjullagren fram är mycket dyra och bilprovningen vet att kolla dem. Enbart lager till ett hjul kostar 4 800 kronor och man måste oftast byta båda. Hjullager bak är betydligt billigare. Om bilen behöver nya däck kan du omgående lägga 8 000 kr på inköpspriset, vill du ha Pildäck eller Trelleborgsdäck räcker inte de pengarna. Friska däck finns också på begagnatmarknaden för runt 1 000 kr/styck.
 
Bromsar
Valpen har trumbromsar runt om. Som vanligt med enkretssystem gäller det att allt som kan läcka inte får börja läcka – då försvinner bromsarna helt och Valpen är en tung koloss att få stopp på. Reservdelstillgången på bromsdelar är relativt god så det finns inga ursäkter att snåla.
 
Inredning/utrustning
Valpen var försvarets allt i allo och har fortsatt på den inslagna banan i det civila livet. Det finns gott om modifierade valpar på marknaden och du måste bestämma dig för vad du vill betala för.

Kommentarer

#1
ddd
2013-07-30 18:10

SUV 1961

#2
Hackenbushes bror
2013-07-31 10:50

Körde en sådan när jag gjorde lumpen och i terräng var den kanonbra och rolig att köra. Detta är en riktig Suv och inte sånt där trams alla biltillverkare håller på med idag.

#3
Stimpa
2013-10-30 18:22

Sist jag kollade var det 12 Volts system.

#4
K
2013-10-30 19:09

Stimpa: Radiovalpen har 24 volt.

#5
Mikael
2014-07-06 19:11

Pris på hjullager har sjunkit rejält och kan fås för så lite som 7$ stycket, om man importerar, ca 300 om man köper av Altyco i Sverige.

#6
Jan-Olof Thorsén
2014-09-22 16:09

Hej
Jag söker en vindrutetorkarmotot till min 9033, 24 volt. Vem har en sådan? Tacksam för svar
mvh
JOT

#7
aron
2015-11-11 20:13

Vilka hemsidor kan man hitta valpar till salu? förutom blocket

#8
Oskar Ågren
2015-12-10 13:10

Hejsan, är nybliven valpägare och kan låta som en idiot nu men har läst om något vred där man ska koppla ur fyrhjulsdriften men har inget sådant. Valpen är en VOLVO L 3314 A från 1963. Hur skall in och urkoppling av fyrhjulsdrift fungera? Tacksam för svar/Oskar

#9
Per Berner
2016-01-19 14:20

Lyckades få Valpen att parkera sig i vertikalläge efter ett extremt brant parti på terrängövningsbanan i lumpen. Polarna i bak var inte glada, men den var lätt att gunga rätt... Men Terrängbil 11 var oerhört mycket roligare – och bättre!

#10
Mark B
2016-01-19 16:35

Vi arrangerade längdhopp med Valp på P10 i Strängnäs när vi hade dötid på en övning. ´Vi hade ett stort gräsfält med ett litet hopp mitt på. Det var nån slags kulle.. Sen tog man sats..upp i maxfart och över hoppet. Kompisarna stod och mätte var man landade med framaxeln och satte en pinne där. När övningen var slut lämnade vi in minst två valpar med knäckta stötdämparfästen fram. Vill minnas att dämparna hängde som ledsna hundöron under framaxeln. Verkmästaren kliade sig i huvudet...detta var ett nytt okänt fel för honom...han fick ta fram svetsen

#11
903:an
2016-02-02 09:21

Har nu haft sedan 2007 en "Riktig" Valp av årsmodell 1963, perfekt vinterbil då alla andra inte kommer fram, tyvärr så har Altyco Parts i Huddinge lagt ned sin verksamhet och sålt allt till en firma i Skåne... Vet dock inte vem!
Kommer själv att till sensommaren sälja den för en TGB 13 istället, passar mina krav bättre!
Min är kapellversionen utan wirespel och kraftuttag, dock så har jag bilens hela historik och gamla militära reg.nr.
Enda ombyggda är generatorn från lik till växellspänning! Ska bli kul sen att se vad man får för den.... ;-)

#12
Retro
2016-02-02 22:39

En tuff liten skit detta! Frän!
Åkte bakom en kompis in på motorgården på A7/P18 när jag ser i en sväng att höger bakhjul med drivaxel väljer att lämna resten av bilen .. en ganska unik syn, haha

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.