Bild
Nästa artikel
Grattis Chevrolet Corvette!

Grattis Chevrolet Corvette!

Dagens namnsdagsbil

I dag firar vi Ossian och Oskar eftersom de har namnsdag. Men vi glömmer inte heller Corvette, modellnamnet som blev så starkt att det till slut blev ett eget märke.

Korvett är en typ av krigsfartyg. Chevrolet lånade begreppet från flottan och fick det för evigt att förknippas med den amerikanska drömmen om en sportbil.

Den första Corvetten lanserades 1953, en tvåsitsig öppen bil med kaross i framtidsmaterialet glasfiber. Under skalet var det idel standardkomponenter, Chevrolets raka sexa, tvåstegs automatlåda och trumbromsar. Jämfört med de europeiska sportbilarna som letat sig till USA hade Corvette inte mycket att komma med, den var slö i starten och den stannade ännu långsammare.

Försäljningen gick heller inget vidare, GM funderade faktiskt på att lägga ned modellserien. Men 1955 ersatte man sexan med Chevrolets V8 och när den kopplades till en manuell four-on-the-floor fick bilen fartresurser som matchade utseendet.

Första generationens Corvette utvecklades för varje årsmodell fram till och med 1962. Andra upplagan var ritad av Larry Shinoda och kom 1963, sedan har ytterligare fyra generationer presenterats och vi är nu inne på nummer sex.

Corvette räknas nu som ette get varumärke inom GM-koncernen. Inte så konstigt när de flesta andra Chevroletmodeller är ommärkta Daewooer och tillverkade i Korea.

Kommentarer

#1
Jera
2011-04-22 22:12

YMMD with that asnewr! TX

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.