Bild
Nästa artikel
Grattis Alfa Romeo Giulia!

Grattis Alfa Romeo Giulia!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn. I dag när Julius och Julia har namnsdag vill vi förstås uppmärksamma Giulia!

På italienska stavas flicknamnet Julia som Giulia och det var ett naturligt modellnamn för Alfa Romeo.

Giulia avlöste Giulietta som betyder lilla Julia, helt logiskt för namnbytet markerade till en början att twin-cammotorn tagits upp från 1290 till 1570 cc.

Den nya motorn monterades i en helt ny Berlina med kantiga linjer men också i sportmodellerna av Giulietta som då döptes om till Giulia.

Med åren blev det ett stort antal olika Giuliamodeller. Vi har räknat till 22 olika modeller som 1962-1978 hette Giulia, en del också med 1,3-litersmotor.

Nu är namnet tillbaka. När Alfa Romeo i juni 2015 presenterade en ny bil, efterträdaren till den flera år tidigare nedlagda 159, valde man att döpa den till Giulia.

Nya Giulia är Alfa Romeo första massproducerade bakhjulsdrivna bil sedan nedläggningen av Alfa 75 och Spider i början av 1990-talet. Men den finns också som fyrhjulsdriven.

 

Kommentarer

#1
S.Martin
2009-06-21 13:06

Mycket trevlig läsning. Har dock en fråga, den där fyrklövern som Alfa Romeo dekorerar visa modeller med, vad betyder den och varför just en fyrklöver?

#2
Oscar G
2015-02-16 09:09

S. Martin:
Kan det möjligen hänga samman med att fyrklövern traditionellt är en symbol för tur? Alfa Romeo började nämligen använda den gröna fyrklövern, "Quadrifolgio verde", på sina tävlingsbilar redan i början av 1920-talet. Gissar att man smyckade bilarna med fyrklövern just som lyckoamulett, och att den sedan har fått hänga kvar som symbol för prestandamodellerna. Snyggt är det i alla fall!

#3
Per Åkesson
2017-04-02 09:42

Det började som en enkel tursymbol, men blev en symbol för något ännu mer magiskt: Alfa Romeos banrekord och racingsegrar och förarna som ledde dem. När Ugo Sivocci vann Targa Florio år 1923 gick hans fyrklöver i mål före honom. Innan denna seger hade han kommit tvåa i ett antal lopp och för att förse honom med mera tur målades en fyrklöver på bilen. Sedan dess har Quadrifoglio följt med Alfa Romeo på de mest legendariska segrarna: från världsmästerskapens P2 år 1925 till världsmästerskapet i Formel 1 med 'Alfetta' 158 och 159 åren 1950 respektive 1951. ( I ovan text är det mesta hämtad från Alfa Romeo Sveriges hemsida ) Senare samma år, 1923, körde Ugo Sivocci en bil utan fyrklövern, och omkom då mycket tragiskt. Därefter är denna symbol mytomspunnen och förknippad med Ugo Sivoccis seger i Targa Florio 1923. Sedan 1923 har Alfa Romeos vassaste prestandabilar försetts med fyrklövern QV, grön fyrklöver på vit triangel. Denna symbol signalerar att det är en bil med höga prestanda. Idag återfinns QV märket endast på Alfa Romeo Giulia. Alfa Romeo Giulietta fanns med beteckningen QV fram tills 2016, då Alfa Romeo Giulia introducerades och fick överta symbolen. Alfa Romeo Giulietta QV fick därefter beteckningen Veloce, som betyder fart.

#4
Johan Thuresson
2017-09-24 20:35

Men Julle då?! Garagehjälten som betvingar fastrostade farkoster och kan dygnetruntmeka borde väl firas också? Ja jag vet att det ska va en bil som firas, men jag misstänker att våran käre Julle har både underredsmassa och billack i blodomloppet och har varit mer i garage och verkstad än de flesta bilar...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.