Bild
Nästa artikel
Grattis Alfa Romeo Giulietta!

Grattis Alfa Romeo Giulietta!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag i Klassikerkalendern. I dag när Alf och Alvar har namnsdag hyllar vi Giulietta!

Namnet Giulietta betyder lilla Julia och anspelar på Shakespeares Romeo och Julia.

Alfa Romeo Giulietta Sprint ritades av Bertone och visades 1954. Den lilla vackra coupén var den första att få den nykonstruerade twincam motorn i lättmetall vars grundkonstruktion skulle användas i många år framöver. I Giulietta Sprint var den på 1290 kubik och hela 80 hk.

Den vackra coupén följdes 1955 av sedanversionen Giulietta Berlina och något senare samma år kom Giulietta Spider som både utvecklades och byggdes av Pinin Farina.

Giulietta tillverkades fram till 1962, ersättaren hette Giulia.

1977 kom Giulietta tillbaka som modellnamn. Bilen som fick bära det vackra namnet delade mekanik med den lite större Alfetta och ersatte Giulia.

Den kilformade Giulietta Nuova fanns med en rad olika motorer i Italien men i Sverige såldes den först i 1,8-litersupplaga och senare med 2-litersmotor.

Giulietta Nuova ersattes sedermera av Alfa 75, som egentligen inte var någon ny bil utan en kraftigt förändrad Giulietta. Dörrarna var till exempel de samma.

I december 2009 presenterade Alfa Romeo ytterligare en Giulietta, en femdörrarsmodell som ska konkurrera i Golfklassen.

Kommentarer

#1
Lennart Henjer
2013-06-21 13:33

Alla mina Giuliettor : Sprint; Spider , 1,8, 2,0 samt div tomma karosser tackar så mycket

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.