Bild
Nästa artikel
Grattis AMC Eagle!

Grattis AMC Eagle!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Edvin och Egon har namnsdag passar vi på att hylla Eagle!

Tre bilmärken har haft Eagle som ju betyder örn, som modellnamn, två amerikanska och ett brittiskt.

Willys-Overland var ett ganska litet bilföretag som vann ära och berömmelse för att ha konstruerat Jeep, det enda fordon de tillverkade under flera år.

En personbil presenterades 1952 som hette Aero Willys. Under två år, 1953 och 1954, fanns Aero Willys i en modell som kallades Eagle. Det var en tvådörrars hard top som 1955 bytte namn till Bermuda.

Kaiser Industries köpte Willys 1953 för att komma åt Jeep. Kaiser-Jeep togs 1969 över av AMC som i sin tur förvärvades av Chrysler 1987.

AMC - American Motors Corporation - var en fusion 1954 mellan Hudson och Nash. Genom förvärvet av Jeep hade AMC en länk tillbaka till Willys och därmed till namnet Eagle. Det namnet använde AMC från 1980 på sina fyrhjulsdrivna personbilar.

Ungefär samtidigt köpte Renault in sig i AMC som började bygga USA-versioner av Renault med katastrofalt resultat. Eagle blev snart den enda "riktiga" USA-bilen i sortimentet.

Den lades ned när Chrysler tog över 1987. Eagle blev nu ett eget märke som såldes av Jeep-handlarna.

Engelska Alvis hade en örn som kylarfigur och två modeller där namnet på denna fågel ingick, Silver Eagle (1929-36) och Crested Eagle (1933-1940).

Kommentarer

#1
Biltrafik
2011-03-11 07:06

AMC Eagle ser ganska tuff ut i kombiutförande, men som coupé ser den ganska hemmasnickrad ut. Om jag inte missminner mig så finns det en skola inom customiseringen som kallas "dirty south", där man höjer upp amerikanska coupéer och sätter på terränghjul. Fast det hör ju inte hit.

http://biltrafik.blogspot.com

#2
Robert Jonsson
2013-03-11 07:43

Då säger jag grattis till min Eagle idag!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.