Bild
Nästa artikel
Grattis Buick Riviera!

Grattis Buick Riviera!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när
Laila och Ritva har namnsdag vill vi uppmärksamma Riviera!

Buick Riviera introducerades som 1963 års modell och har prisats för sin design många gånger i efterhand. Rivieran var en tvådörrars kupé med plats för fyra personer som kändes såväl sportig som lyxig sett ur amerikanskt perspektiv.

Denna "klassiska" Riviera var först ämnad till att väcka liv i sedan länge avsomnade LaSalle men Buicks försäljning behövde en vitaminspruta, så Riviera blev en Buick.

Första åren byggdes Riviera på ett chassi med 117 tums hjulbas, exklusivt för modellen, vilket var extremt ovanligt inom amerikansk bilbyggartradition.

Däremot kom karosstommen på andra generationen att delas med 1966 års framhjulsdrivna Oldsmobile Toronado även om inget yttre kännetecken fanns.

Tredje generationen blev känd för sin vågade nya stil med "boattail", där taklinjen övergick i  en enorm och avsmalnande bakruta, som gav så specifika drag åt Riviera att ingen annan bilmodell kunde matcha detta.

1974 behölls grunddragen fram, men baktill övergav Buick den speciella "boattail" -stilen för en mer konventionell bakdel samtidigt som den nya gimmicken "operafönster" prydde C-stolpen.

Till 1979 hade Rivierans yttermått minskat radikalt samtidigt som framhjulsdrift infördes och på beställning kunde den fås med en V6 med turbo.

Riviera växte karrossmässigt, som alla amerikanska 60- och 70-talsbilar från sin födelse, men med 80-talets inträde krymptes alla modeller oavsett tillverkare. 1999 lades modellen ner.

Kommentarer

#1
Kjell Bjervner
2010-07-05 10:55

Men Riviera från 50-talet då?. Stort tack för en rolig namnsdagsserie som jag ser fram emot varje dag. Och hela tidningen är ju jättebra också.

#2
Oscar G
2013-07-05 00:20

63-an imponerade stort på mig när den kom. En jänkare som var SNYGG, på ett välbalanserat och stilfullt sätt!

Desto roligare fick jag när Boattailmodellen kom. Visst fascinerade den - men sedd bakifrån eller snett bakifrån (just som på stora bilden) var den till förvillelse lik vår släthåriga tax-tik när hon hukade sig för att kissa...

#3
Per Berner
2017-07-05 08:00

Minns den superba Corgimodellen av Riviera '63, med lysande strålkastare och bakljus. Den var min stora favorit tills Teknos Toronadomodell kom och sopade banan med allt annat i leksaksbilväg...

#4
Oscar G
2019-07-05 08:50

Per: en sådan Corgi-modell kändes för mig som en absolut nödvändighet när jag efter prick 50 år gjorde misstaget att packa upp mina gamla modellbilar. Eftersom Rivieran fattades köpte jag ett vrak / renoveringsobjekt - som till min förvåning blev alldeles utmärkt i färdigt skick. En ny liten hobby var därmed född...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.