Bild
Nästa artikel
Grattis Chevrolet Camaro!

Grattis Chevrolet Camaro!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Aina och Aino har namnsdag vill vi även uppmärksamma Camaro!

"A small, vicious animal that eats Mustangs" - med de orden presenterades den nya Chevrolet Camaro 1966. Budskapet kunde inte vara tydligare. Nu skulle GM ta upp konkurrensen med den så framgångsrika Ford Mustang.

Den första generationen Camaro tillverkades bara mellan 1967 och 1969 men har blivit en lika stor klassiker som sin rival. Modellen fanns som kupé och cabriolet och motoralternativen var allt från raka sexor till en 6,5 liter stor V8.

Nästa generation Camaro som presenterades 1970 var både större och tyngre. Den hade kanske inte den sportiga framtoning som föregångaren men modellen skulle med vissa karossförändringar komma att tillverkas i hela elva år innan det var dags för avlösning.

I Sverige har Camaro förknippats med banracing sedan 1975 då enhetsklassen Camaro Cup startade.

Den tredje generationen Camaro som kom med 1982 års modell var liksom föregångaren baserad på GM:s F-body-plattform. Trots att muskelbilseran sedan länge var över så lyckades Chevrolet skapa en ny hästkraftikon i IROC-Z Camaron.

1993-2002 tillverkades den fjärde generationen. Sedan var det slutjagat för Camaron tills GM insåg att man måste ta upp konkurrensen med retromodellerna Ford Mustang och Dodge Challenger.

2010 började Camaro generation fem säljas - att den skulle komma var ingen överraskning eftersom man redan 2006 visat en konceptbil på temat. Formen anknyter starkt till den första Camaron och imagen är lika tuff som under modellens storhetsperiod.
 

Kommentarer

#1
Baster
2012-01-15 12:39

Tycker att den första generationens Camaro är Snyggast. Har haft en 67:a stjälv.

#2
Oscar G
2014-06-13 08:02

Håller med Baster, men går ett steg längre: Tycker att första generationens Camaro är den ENDA snygga. Sedan blev den allt klumpigare, alltmer ointressant och alltmer vulgär för var uppdatering.
Det tog 41 år, från 1969 till 2010, innan GM lyckades göra Camaron intressant igen!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.