Bild
Nästa artikel
Grattis Chevrolet Vega!

Grattis Chevrolet Vega!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Vega har namnsdag vill vi naturligtvis göra dig uppmärksam på bilmodellen Vega.

Vega är den starkast lysande stjärnan i konstellationen Lyran. Vanligt namn på båtar men så hette också Chevrolets ekonomibil som tillverkades modellåren 1971-1977. Dess värste konkurrent var Ford Pinto, namnsdagsbil den 22 februari. Liksom den drogs Vega med en del problem men var i alla fall inte som Pinto eldfängd.

Vega hade ett attraktivt utseende med stildrag lånade från Camaro och var mycket elegantare än den knubbiga Pinto. Den fanns som Hatchback Coupe, Notchback Sedan och Kammback Wagon, alla tvådörrars. I storlek föll den mittemellan sina tyska kusiner Rekord och Ascona från Opel.

Vegas motor var en 2,3 liters fyra med block i aluminium och topplock i gjutjärn. Den hade överliggande kamaxel men effektuttaget var måttligt. Första året uppgavs 90 och 110 HP SAE men när senare omräkning gjordes enligt den nya SAE nettonormen blev det bara 70 resp. 84 HP. Motorn ansågs högljudd och varvovillig. Engelska Cosworth utvecklade en tvålitersversion av motorn som gav 110 HP. Den erbjöds modellåren 1975 och 1976.

Man kunde välja mellan automat och tre- eller fyrväxlad manuell låda. Senare tillkom en femväxlad låda.

Kommentarer

#1
Per R
2009-04-25 10:40

Jättekul med alla era namnsdagsbilar - nackdelen är att det är beroendeframkallande att titta in...

När det gäller Vega undrar jag om ni har glömt Facel Vega, eller ni medvetet valde bort den?

#1
Bo Legelius, Klassiker
2009-04-26 17:18

Hej Per,

Det är modellnamn vi firar så Facel-Vega fick inte var med för det är ett bilmärke.

#2
doris sundkvist
2011-05-17 19:23

Eftersom jag är ägare till en chevrolett vega gt 72. så tyckte jag att det var extra roligt att min vega har namndag idag.Jag älskar min vega jag har haft den sen den var ny 1972.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.