Bild
Nästa artikel
Grattis Dodge Challenger!

Grattis Dodge Challenger!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Johanna har namnsdag vill vi påminna dig om Challenger!

Challenger, "utmanaren", var Dodges svar på populära muskelbilar som Ford Mustang och Pontiac Firebird. Challenger presenterades 1970 men bara inom några år skulle muskelbilarnas epok vara över. Dodge Challenger tillverkades 1970-74.

Krav på avgasrening satte stopp för de effektstinnaste bilarna på amerikanska marknaden och höga försäkringspremier likaså.

Värsta motorvalet i Challenger var en 426 Hemi som gjorde bilen till en klar vinnare såväl vid rödljus som på dragracingbanan. Under 1970- och 80-talet togs ett flertal av dessa adrenalinalstrande gatracers in som billiga begagnade bilar till Sverige.

Precis innan lågkonjunkturen smög sig på förra året, låg priserna för välbevarade Dodge Challengers uppåt miljonen, och ännu mer på andra sidan Atlanten. De hade räntat sig bra med andra ord.

Challenger var en ganska primitivt utrustad bil. Låg vikt prioriterades redan på ritbordet för bästa prestanda. Byggkvalitén var dessutom ganska medioker och materialvalen i inredningen av enklare slag.

Se gärna filmrullen "Jakten mot nollpunkten" från 1971 där en vit Dodge Challenger mer eller mindre har huvudrollen. En höjdare för den som gillar biljakter med gamla jänkejärn.

Dagens Challenger som kom 2008 är en tribut till ursprunget som levererar samma hisnande prestanda och tuffa utstrålning, fortfarande med Hemimotor, men som bil säkert långt mycket bättre än den gamla.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.