Bild
Nästa artikel
Grattis Dodge & Chrysler Aspen!

Grattis Dodge & Chrysler Aspen!

Dagens namnsdagsbil

Idag när en volvomodell borde ha bilnamnsdag - det är ju Assar - väljer vi istället att fira Aspen. Dodge och Chrysler Aspen.

När framgångsrika kompaktmodellen Dodge Dart skulle ersättas riktade namngivningsstrategerna på Chrysler blickarna mot USA:s kanske flådigaste skidort, Aspen i Colorado.

Dodge Aspen introducerades 1976 och fanns till 1980. Den byggdes i Michigan men också i Bogota i Colombia och Mexico City i Mexiko. Systermodell var Plymouth Volare.

Större glasytor, bättre luftmotstånd och färre svetspunkter var några av ledorden under framtagandet - som för första gången i Chryslers historia involverade en hög grad av datorteknik. Trots höga ambitioner led de första bilarna av stora kvalitetsproblem, man återkallade varenda exemplar av årsmodellerna 1976 och 1977  för att byta  framskärmar om det befanns nödvändigt.

Karosserna rostkänslighet blev ökänd och Chrysler bemästrade problemen med att införa innerskärmar i plast och galvaniserad plåt på utsatta ställen.

Aspen/Volare blev framgångrika "bread and butter" bilar för Chrysler. Drygt 1,8 miljoner tillverkades i USA.

Aspen har blivit aktuell igen, Till årsmodell 2007 relanserades namnet, fast nu på en SUV, tidigare benämnd Dodge Durango. Men den visar vi inte på Klassikers hemsida, någon ordning får det ändå vara.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.