Bild
Nästa artikel
Grattis Ford Bronco!

Grattis Ford Bronco!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Bertil och Berthold har namnsdag vill vi även uppmärksamma bilvärldens Bronco!

1966 tog Ford upp kampen mot Jeep CJ och International Harvester Scout. Utmanaren hette Bronco och var en relativt liten och enkel fyrhjulsdriven tvådörrars bil. Fram- och bakaxlar och bromsar lånades från den fyrhjulsdrivna pickupen F-100 och till en början erbjöds Bronco enbart med en rak sexcylindrig motor. Nästan alla Bronco var fyrhjulsdrivna, men ett mindre antal bakhjulsdrivna tillverkades för exportmarknader.

På 1970-talet lanserade konkurrenterna större och mer personbilslika bilar off road-bilar och som 1978 års modell kom en helt ny generation Bronco som var betydligt större. Även den delade många komponenter med F-100.

1984 kom Ford Bronco II som var mindre än den vanliga Broncon. Bronco II fanns till och med 1990 års modell.

1996 tillverkades den sista Ford Bronco, namnet skulle dyka upp igen 2004 som en konceptbil på bilsalongen i New York. Konceptbilen lånade många drag från den första generationen Bronco men steget till produktionsmodell togs aldrig.

Kommentarer

#1
Johan Thuresson
2018-10-01 19:56

Vilket härligt verktyg!
Varken fogsvans eller hammare tjänar på att ha några krusiduller. Se till att få jobbet gjort, det räcker så!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.