Bild
Nästa artikel
Grattis Ford Crown Victoria!

Grattis Ford Crown Victoria!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Viktoria har namnsdag passar vi på att hylla Crown Victoria!

Ingenstans är Crown Victoria så hyllad som i Sverige för här är detta modellnamn för evigt förknippade med den klassikiska raggarsvängens absoluta toppbil - Ford Fairlane Crown Victoria 1955 och 1956.

Hade den glastak var ägaren mer än kung. Många 55:or såldes nya i Sverige, de flesta tvåfärgade i turkos och vitt. Fler har kommit hit i de senare importströmmarna.

Men nämner man Crown Vic till en amerikan idag så associerar han genast till en polisbil eller möjligen taxi, 50-talsmodellen känner bara ett fåtal bilnördar till.

Crown Victoria är den sista traditionella bakhjulsdrivna USA-bilen i det gamla jätteformatet. Den slutade säljas till konsument 2007 och har på senare tiden bara tillverkats på beställning från polis eller vagnparker.

Den sentida Crown Victorias ursprung var den nya LTD som kom 1979 som svar på Chevrolets down-sized Caprice 1977. Den mer påkostade modellen av LTD började kallas Crown Victoria 1981 och snart hette hela modellserien Ford LTD Crown Victoria.

Med den nya karossen till årsmodell 1992 slopades LTD ur modellnamnet. Sedan dess har Crown Victoria varit i princip oförändrad, inte dåligt för en biltyp som ansåg dödsdömd redan 1983!

Kommentarer

#1
S.Martin
2009-03-12 11:02

Fina Crown Victorior, tycker mycker om dessa bilar, hade inte tackat nej till en! Spelar ingen roll vilken årsmodell...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.