Bild
Nästa artikel
Grattis Ford Scorpio!

Grattis Ford Scorpio!

Dagens namnsdagsbil

Grattis på er namnsdag Evert och Eilert. Vi firar också Scorpio, Ford Scorpio.

Scorpio är det engelska ordet för den giftiga skorpionen. Ford Scorpio en fullvuxen bil.

Ford Scorpio var en fortsättning på Fords största tysk- som engelsktillverkade personbil kallad Granada.

Gemensamt med föregångaren hade Scorpio de flesta chassiekomponenterna och motorerna, men i en betydligt mer spolformad förpackning. Dessutom var Scorpio en halvkombi.

1985 skedde modellbytet och linjerna följde till stor del lillebror Sierra presenterad några år tidigare. En rak fyra på 115 hk eller en V6 på först 151 hk senare 146 hk var de vanligaste motoralternativen på svenska marknaden. 1986 utsågs Scorpio till årets bil.

Snart kom en kombiversion även på Scorpiotemat och motorprogrammet uppdaterades med  modernare motorer med dubbla överliggande kamaxlar och fyrventilsteknik.

Den sista karossförändringen skedde 1995 då grillen kom att likna en ledsen mun, något som genast fick kritik av köparna och tillsammans med en särdeles anonym bakdel gjorde det modellen mindre populär. 1998 lades tillverkningen av Scorpio ner.

Kommentarer

#1
Stephan735i
2009-12-25 16:40

Såldes i Nordamerika under namnet Merkur Scorpio, precis som Sierra (XR4TI). Första normalprissatta bilen med ABS-bromsar som standard, årets bil 1986. Kombin (Turnier) kom först i början på 1992 i och med det första stora faceliftet. 1990 kom första facelift samtidigt som Sedanversionen dök upp.

En lätt facelift som 1998, men den förändringen räckte inte för att fortsätta tillverkningen.

I Storbritannien hette dom enklare Scorpioversionerna Granada.

Stephan

#1
Stephan735i
2009-12-28 19:01

Glömde, idag kan man köpa sig en ny Scorpio. Eftersom Mahindra i Indien tillverkar en SUV vid namn Scorpio... http://www.mahindrascorpio.com/scorpio_refresh/index.html

#2
Gottfrid
2010-10-24 18:24

Usch, vilken skräpbil, finns ju knappt ens någon 90-talare kvar i trafik ens...

#3
Niklas Augustsson
2010-10-24 20:35

Håller inte med dig Gottfrid....
Rätt skött är Scorpio en av de goaste bilar som finns.
Tyvärr är det ofta så att bilar som är billiga i andra och tredje hand används och sköts därefter, Saab 9000 är ett annat exempel.
Ford har, ofta oförtjänt, fått väldigt rykte just p ga av att det är en Ford.
Finns en hel drös med 5-serie BMW som ryker blått, rostar och är allmänt sunkiga, men det är ingen som skulle säga att dessa bilar är av undermålig kvalitet...hemska tanke det är ju en BMW..;)

Har sedan många år tillbaka förmånen att få plocka ut en ny V70 vart tredje år och är nöjd med detta....men jag kan fortfarande känna saknaden av tystnaden och den oerhörda mysfaktorn i en Scorpa med V6 och automat....:)

#4
Morgan Eklöf
2012-10-24 17:34

Många har genom åren talat illa om fronten på den uppdaterade Scorpion. Lika många har talat väl om fronten på första generationens Mercedes SLK. Det har jag alltid funnit märkligt, givet att de är svåra att skilja åt vid svag belysning.

Vad gäller diskussionen om Scorpios kvalitet (eller SLK, för den delen) så tror jag att detta är ett forum där det är mest passande att låta historiens glömska dra sitt tunna flor (eller sin tjocka, gröna presenning) över frågan. Man kan gilla bilar i efterhand oavsett hur de fungerade då.

#5
Gunnar Zander
2018-11-07 13:44

Första gången jag hörde rundgång från en mobiltelefon i en bilradio var i en Ford Scorpio. Jag skulle på endags-prao i Kista på någon datorfirma. Scorpan hade träratt och aluminiumfälgar. Minns den som rätt stor men att den kändes lite ranglig.

Extremt sällan man ser en Scorpa i trafik idag. I år har jag sett två.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.