Bild
Nästa artikel
Grattis Iso Rivolta!

Grattis Iso Rivolta!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Irene och Irja har namnsdag passar vi på att hylla Rivolta!

Iso Rivolta GT eller IR 300 som den också kallades var en stor tvådörrars coupé med kaross ritad av Giorgetto Giugiaro hos Bertone och drivlina från Chevrolet Corvette. Den kombinerade med andra ord italiensk finess med amerikansk råstyrka.

V8:an på 327 kubiktum kunde fås i två olika upplagor, 300 eller 350 hk och med den högre effekten klarade Rivolta GT stående kilometern på 27,2 sekunder och en toppfart på 238 km/h. I alla fall enligt reklamen från den italienska tillverkaren.

Iso Rivolta presenterades på Turinsalongen 1962 och byggdes fram till 1970.

Kommentarer

#1
Sven
2009-04-05 18:24

Jämför gärna ISO Rivolta med den minst lika ovanliga Gordon Keeble:

http://images.google.se/images?hl=sv&q=gordon+keeble&um=1&ie=UTF-8&ei=mb3YSbveAYLG-AbY2djJBQ&sa=X&oi=image_result_group&resnum=4&ct=title
(eller googla på Gordon Keeble).

De är inte alls till förvillelse lika, men nog är de samma andas barn! Så är de också från samma tidsepok med samma stilideal, båda var designade av Giugiaro, båda var bestyckade med amerikansk V8, båda var vääääldigt vackra för sin tid och båda var sådana som man som grabb bara satt och suckade över i Stora Bilsalongen när det begav sig...

#2
biltrafik.blogspot.com
2011-04-05 09:58

Är inte taklinjen, komplett med Hofmeister-knicken, misstänkt lik den på BMW E9? Eller kanske är det tvärt om, eftersom Rivoltan kom först?

#3
Christian Carlsson
2017-04-05 20:40

Stod och suktade länge, länge över f.d. Uno Ranchs härligt patinerade mörkröda Rivolta GT Coupe 1965 på samlarbilsmässan häromhelgen - vilka fina linjer och lagom innött. En liten handskriven lapp meddelade att det gick utmärkt att lägga bud på bilen.
Får nog fortsättningsvis nöja mig med en dito orange Joal Miniaturas Escala 1/43 parkerad i vitrinskåpet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.