Bild
Nästa artikel
Grattis Lada Samara!

Grattis Lada Samara!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag i Klassikerkalandern. I dag när Sam och Samuel har namnsdag skickar vi en tanke till Samara, Lada Samara!

Samara är en stad belägen vid floden Volga i Ryssland. Lada
Samara var en sovjetisk utmanare i Golfklassen lanserad på hemmamarknaden 1984 under namnet Sputnik och den första framhjulsdrivna bilen från VAZ.


Till Sverige kom Samara ett par år senare och var det billigaste man kunde köpa i klassen, dessutom utvecklad "i samarbete med Porsche". Det tyska sportbilsföretaget hade varit behjälpliga vid konstruktionen av den nya motorns förbränningsrum…

Samara kom först med tre dörrar, senare presenterades en femdörrars version och en sedan.

Modellen tillverkades fram till 2004 och blev en succé för sovjetisk, sedermera rysk bilindustri.

Under ett drygt år på 1990-talet sammansattes en version av
finska Valmet. Baltic hette modellen.

Kommentarer

#1
Erik
2010-05-06 15:30

Växte upp med den här bilmodellen. Den hade helt klart sina poänger men dom gamla fyrkantiga Vaz var hästlängder bättre. Speciellt i fråga om slitstyrka och hållbarhet...Inte minst genom den tjocka sovjetiska plåten!

#2
Oscar G
2011-09-01 09:00

Apropå grillen, som utsattes inte bara för kritik utan även rent hån:

Jag minns när en tekniker från fabriken ifråga av en svensk journalist fick en kommentar om just fronten, varvid han syrligt och inte utan triumf berättade att just grillen var inte sovjetisk - den kom faktiskt från en fabrik i Sverige!

Den blå kittade bilen på bilden ser onekligen just engelsk ut, för den lilla omvandlingen har fått den att se ut som en Vauxhall Cavalier!

#3
Jan T
2011-09-01 14:27

Jag kan minnas en resa Göteborg-Stockholm ToR i början av 90- talet i en Lada Samara. Gaspedalen hade en konstig vinkel vilket resulterade i kramp i foten efter ett antal mil. Annars en funktionell bil med viss charm.

#4
Jan Johansson
2015-09-01 08:49

Hej! Roliga bilar, har två stycken ståendes... En 1500 S- 92 och en Baltic 98 (den finskbyggda, Valmet)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.