Bild
Nästa artikel
Grattis Lamborghini Countach!

Grattis Lamborghini Countach!

Dagens namnsdagsbil

I dag den 5 december firar vi Svens namnsdag men enligt Klassikerkalendern är det också Countachs tur att få lite ljus på sig. Grattis Lamborghini Countach!

Countach! är ett smått obscent kraftuttryck som gärna undslipper urtypen av den italienska mannen när en vacker kvinna går förbi. Så sägs det i alla fall.

Lamborghini Countach såg vi första gången redan våren 1971 i Bertones monter på Genèvesalongen. Karossen ritades av Bertone-anställda Marcello Gandini som också låg bakom företrädaren Miura - men stilen var en helt annan.

Den kilformade karossen bröt mot det mesta och grädden på moset var dörrarna som öppnades framåt-uppåt och kom att kallas scissors-doors på engelska.

V12-motorn satt monterad på längden mellan bakaxel och kupé och var i sin första upplaga på fyra liter men förstorades med tiden upp till 5,2 liter.

Countach gjorde oerhört mycket för Lamborghinis image och hur många pojkrumsväggar som pryddes av den spektakulära bilen på 1970- och 1980-talen vet ingen.

Countach tillverkades bara i drygt 2 000 exemplar under 16 år mellan 1974 och 1990. Den ersattes av Diablo.

Kommentarer

#1
Hans Nordin
2010-12-05 21:36

Enligt min Klassiker kalender för 2010 så är det Senator idag deh 5:e December. Countach är det först på fredag den 9:e December......

#2
Johan
2014-12-05 16:56

Trots att det är 40 år sedan den introducerades är detta fortfarande bland det "hårigaste" som släpps ut på allmän väg!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.