Bild
Nästa artikel
Grattis Lamborghini Miura!

Grattis Lamborghini Miura!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Agda och Agata har namnsdag hyllar vi Miura!

En av bilvärldens mest mytomspunna modeller är Lamborghini Miura. Det var den första mittmotorbilen från det då unga företaget från Sant'Agata Bolognese och givetvis var Ferrari den främsta konkurrenten. Namnet är hämtat från en sorts tjurar speciellt anpassade för tjurfäktning och uppfödda på ranchen Miura i Spanien.

Lamborghini var så stolt över att vara en av de allra första med en mittmotorbil för gatubruk att man valde att enbart visa chassit på Turinsalongen 1965.

Det var ett smart drag, alla älskar en uppstickare och särskilt en uppstickare med mittmonterad V12-motor!

Orderböckerna fylldes av namnteckningar och gav Lamborghini ytterligare råg i ryggen.

1966 presenterades själva bilen, Miura P400 och intresset blev minst lika stort den här gången. Den vackra, kurviga karossen var ett verk av Bertoneanställda Marcello Gandini som skulle komma att rita många Lamborghinimodeller framöver, bland annat Countach.
Miura P400 hade samma 3,9-liters V12 som i den frontmotoriserade och samtida 400 GT, vilket innebar omkring 345 hk.

Weberförgasarna på tidiga exemplar var specade för racing och inte alls anpassade för gatbruk. Det gjorde att det lätt kunde uppstå förgasarbränder, till exempel om Miuran startades och sedan fick gå på tomgång. Lamborghini löste sedermera problemet.

Miura utvecklades under hela produktionstiden fram till nedläggningen av modellen 1972. Då hade knappt 800 exemplar tillverkats. Ersättaren hette Countach.

Kommentarer

#1
kentudor
2011-02-05 08:01

En superb tidlös design och enligt mig den vackraste
av dem alla!Helt fulländad!

#2
Oscar G
2011-02-05 19:27

Kan bara instämma! Jag är lika fascinerad av formfulländningen nu som jag var på 60-talet. Minns hur jag vred mig i biografsalongen när man frontalkrockade en Miura mot en frontlastare i "The Italian job" (Den vilda biljakten) för att sedan vräka den utför ett stup. Jodå, jag vet att det var ett krockat skrotexemplar man använde, men kvider ändå vid tanken.

Filmen kan för övrigt rekommenderas för varenda biltokig nostalgiker! Den finns numera på DVD... Där kan man tävla mot sig själv och identifiera alla läckra 60-talsbilar som passerar revy - och jubla över biljakten med hundkojorna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.