Bild
Nästa artikel
Grattis Lancia Appia!

Grattis Lancia Appia!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Allan och Glenn har namnsdag vill vi gärna göra dig uppmärksam på Appia.

Lancia döpte sina modeller efter de fornromerska vägarna. Via Appia var en kustnära väg från Rom till nuvarande Brindisi. Lancia Appia var märkets minsta modell från 1953 till 1963.

Det var en typisk Lancia med en V4:a 1089 cc . Den hade så liten vinkel mellan cylindrarna att bara ett topplock behövdes. Karossen var självbärande och mittstolpe saknades mellan de fyra dörrarna.

Lancia var först med separatfjädring fram och Appia var den sista modellen med ursprungskonstruktionen från 1920-talet, teleskopiska fjäderdon med inbyggda stötdämpare. En karaktärsfull bil för konnässörer.

Kommentarer

#1
Sven
2009-04-22 10:35

Dagens namnsdagsbarn ger mig de där märkliga små vällustrysningarna av karaktären "vill se mer, vill höra, vill köra"!

Till skillnad från Amazonen häromdagen, som ger mig olustrysningar efter alldeles för många tusen mil (påtvingade genom jobbet) bakom ratten på dessa körglädjedödare, och från Mercedesen Dr Müller, som jag läser om med en knappt kvartsintresserad gäspning.

Vilket gav mig ännu ett tillfälle att tjata på redaktionen (vilket naturligtvis var hela avsikten med denna kommentar...):
Er förra redaktionsbil, den vackra och mycket intressanta Lancian Betty Spagetti, FÅR inte släppas ur sikte! Följ upp hennes öden, och skriv mer om vad som händer henne!

#2
Håkan L
2014-12-01 13:43
#3
Knut Larsen
2018-08-09 21:14

Har nettopp kjøpt en 62 Appia serie 3 med 58000 originale km. En bil som synes å være svært velbygget, på gammeldags Lancia-vis (før Fiats sparekniv kom inn i bildet) Dog ga dette utslag på prisen: En Fiat 1100 kostet ca. kr.17.000,- mens en Appia gikk for 29.000,- (!) Ikke rart få ble solgt her i Norge på tidlig 60-tall. Min er en av disse få som ble solgt ny i Norge.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.