Bild
Nästa artikel
Grattis Lancia Flaminia!

Grattis Lancia Flaminia!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Sofia och Sonja har namnsdag vill vi gärna göra dig uppmärksam på Flaminia.

Lancia döpte sina modeller efter de fornromerska vägarna. Via Flaminia anlades under den romerske censorn Gaius Flaminius för att förbinda Rom med nuvarande Rimini.

Lancia Flaminia var märkets största modell från 1957 till 1970 . Den efterträdde Aurelia och hade liksom denna en V6-motor på 2½ liter och transaxel. Motorn var emellertid till stora delar omkonstruerad och togs senare upp till 2,8 liter.

Med Flaminia frångicks också Lancias speciella separatfjädring fram av typ sliding pillars för en mer konventionell lösning. I andra avseenden fullföljde Flaminia Lancias traditioner av unika tekniska lösningar och hög precision i mekaniken.

Under den trettonåriga produktionstiden tillverkades i genomsnitt bara 1000 bilar per år och de sportiga tvådörrars modellerna övervägde.

Kommentarer

#1
Hans
2010-05-15 10:33

Åhh, vilka vackra bilder. Idag måste man fira, det är helt säkert. Jag gillar alla Flaminior men Berlinan är ändå skarpast!

#2
Håkan Svedlund
2010-07-03 00:40

Pinin Farina coupen är en av dom vackraste bilar som byggts.Farinas design och Lancias utsökta teknik och höga kvalitet gör den till en fantastisk bil. Jag har ett rostigt exemplar. Dom vackra bilderna väcker verkligen renoveringslusten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.