Bild
Nästa artikel
Grattis Lotus Elise!

Grattis Lotus Elise!

Dagens namnsdagsbil

Idag firar människorna att Elise och Lisa har namnsdag. I bilvärlden finns också en Elise och det har inte Klassikerkalendern missat.

När Lotus skulle ersätta den framhjulsdrivna Elan valde man att döpa den nya bilen efter dåvarande styrelseordföranden Romano Artiolis dotter Elisa. Att Elise dessutom passade bra in i märkets tradition att döpa sina bilar till namn som börjar på E passade också bra…

Elise är till skillnad från föregångaren en mittmotorkonstruktion med bakhjulsdrift. Extremt låg vikt gör att det inte behövs särskilt mycket effekt för att det ska röra på sig och den första versionen som började säljas hösten 1996 klarade enligt fabriken att nå 100 km/h från stillastående på knappa sex sekunder, trots att Rovermotorn på 1,8 liter inte gav mer än 118 hk.

Elise tillverkas fortfarande och idag kommer motorerna från Toyota. Få bilar för vägbruk ger samma kompromisslösa sportvagnskänsla.

Kommentarer

#1
Per Berner
2017-09-20 12:55

Mest fascinerande med Elise är nog att derivatet Opel Speedster (och dess Vauxhallsyskon) är så oerhört mycket snyggare och tuffare än ursprungsbilen. Om det gick att ta sig i och ur med någon form av värdighet i behåll skulle jag köpa en sådan bums. Men det gör det ju inte, synd på så rara ärter.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.