Bild
Nästa artikel
Grattis Mitsubishi Colt!

Grattis Mitsubishi Colt!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Gun och Gunnel får tårta på sängen vill vi även uppmärksamma Colt!

Namn med hästassociationer är inte ovanliga i bilvärlden och här kommer ett till: Colt. Det betyder unghäst av hankön och började användas av Mitsubishi redan 1962. Att associera till skjutvapen ligger också ganska nära till hands.

Första Colten var en liten sak med luftkyld 2-cylindrig svansmotor på knappt 600 kubik. Namnet användes sedan flitigt på en rad olika modeller under 1960- och 70-talen. Under en period hette alla bilar i programmet Mitsubishi Colt, i alla fall i exportsammanhang. Det var Colt Lancer, Colt Galant, Colt Sapporo och så vidare.

När Mitsubishi kom till Sverige i början av 1980-talet hade man bestämt sig för att Mitsubishi Colt var en bil i Golfklassen.

Det var en ganska snygg liten bil - med ett ess i rockärmen: TVÅ växellådor! I alla fall marknadsfördes den så. I själva verket handlade det om en vanlig fyrväxlad låda kopplad med två utväxlingslägen som skiftades med en separat spak. Detta för att bensinförbrukningen skulle bli så låg som möjligt och när den kom var Colt den allra snålaste på den svenska marknaden: 0,52 liter per mil på landsväg.

Colt finns fortfarande kvar i Mitsubishi-programmet, i dag är det en högbyggd småbil sammansatt i Holland.

På en del marknader såldes Colt som Mirage och i USA marknadsfördes den ett tag som Dodge och Plymouth Colt.

Kommentarer

#1
Sven
2009-06-01 12:56

En jämförelse med gårdagens AMC Pacer må halta, men Mitsubishi Colt av 80-talsmodellen är på ett sätt samma andas barn: Man vågade ta ut svängarna designmässigt! Och liksom med Pacern handlade sällan kommentarerna om bilens egenskaper, utan om utseendet. "En sån ful liten bil" kunde man höra någon gång - men desto oftare "det var en fräck liten rackare!"

Skillnaden mot den tunga och sävliga Pacern är naturligtvis stor. Men om den var Alfasud och Citroën GS på amerikanska, så var kanske Mitsubishi Colt det på japanska?

Körglädje var ett nyupptäckt fenomen i Japan. Honda Civic hade visat vägen, Mitsubishi följde efter. Och resultatet i förlängningen vet vi ju från rallyskogarna...

#2
Oscar G
2019-06-01 18:06

Undrar om det finns några rullande exemplar kvar av 80-talsmodellen med "två växellådor"?
En sådan hade varit riktigt kul att ha idag.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.