Bild
Nästa artikel
Grattis Morris Minor!

Grattis Morris Minor!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när det är Maria bebådelsedag passar vi på att hylla Minor!

På engelska betyder minor minderårig, men det kan också vara tillägg till ett namn på samma sätt som Senior eller Junior. Om man exempelvis heter Trevor Snettisham Minor har man en äldre bror med samma namn som då sätter Major efter det.

I bilarnas värld förknippas Minor med Morris men Morris Minor kom lustigt nog innan det fanns en Morris Major. Den första Morris Minor presenterades 1929 som William Morris svar på Herbert Austins Seven.

Sensationellt nog hade denna lilla bil en motor med överliggande kamaxel. Senare kom en ekonomimodell med sidventilsmotor som blev den första bilen i England att säljas för bara £ 100.

Morris Minor ersattes 1935 av den nya Morris Eight men kom tillbaka 1948. Resten är historia som det heter, för nu handlar det om en av Englands mest kända och älskade bilmodeller.

När tillverkningen lades ned 1971 hade 1,3 miljoner exemplar sålts världen över. Den hade successivt uppgraderats tekniskt men dess karaktäristiska utseende förändrades inte mycket.

Från Tjeckien kom också en bil med modellnamnet Minor. Det var en liten bil med en tvåtaktsmotor på 616cc och framhjulsdrift. Den konstruerades i hemlighet under den tyska ockupationen av Jawa som efter andra världskriget av de styrande ålades att koncentrera sig på motorcyklar.

Bilen tillverkades i 14 000 exemplar 1946 - 1951 som Aero Minor II av Letecké závody národni podnik(= Flygplansfabrikerna nationaliserat bolag) i Prag. Underleverantör för motorer och chassi var Motorlet Jinoníce och karosserna byggdes av bolaget Rudy Letov i Praha-Letnany.

I Sverige såldes bilen tidvis enbart under namnet Minor men märket är alltså Aero.

Kommentarer

#1
Morgan Eklöf
2010-03-25 02:43

Generellt sett brukade som bekant östblocket göra oblyga västkopior när de idkade bildesign, men är det inte så att just de tjeckiska bilarna har ett gemensamt formspråk?

#1
Stefan Gustavsson
2010-03-25 14:49

Jag har en bekant som har köpt tillbaka och renoverat sin fars gamla Aero Minor. Kanske intressant för ett reportage?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.