Bild
Nästa artikel
Grattis Morris Oxford!

Grattis Morris Oxford!

Dagens namnsdagsbil

När Maurits och Moritz har namnsdag passar vi på att fira Morris Oxford. Allt i enlighet med Klassikerkalenderns påbud.

William Morris, sedermera adlad som Lord Nuffield, valde år 1913 att kalla sin första bil Morris Oxford. Det var säkert för att hylla hemstaden Oxford i vars stadsdel Cowley bilarna tillverkades.

Morris Oxford var alltid en bil i mellanklassen och den fanns på Morris program under två perioder, 1913-1935 och 1948-1971.

Under en kort period fanns det också en Oxford från Wolseley, ett märke som då också kontrollerades av Lord Nuffield.

Kommentarer

#1
Stefan Gustavsson
2009-09-22 14:45

Visst är den vita Oxford Farinan elegant!!

#1
Lars Lundberg
2009-11-14 22:46

Visst är det fantastiska bilar! Äger själv en MO -50 i orenoverat originalskick. Dessa är enligt mitt tycke de snyggaste Oxfordarna. Om någon vill veta mer om dessa bilar, gå då in på www.680momm.se eller maila till mig (adress finns på hemsidan). Råkar veta att Bo Legelius själv har ägt en MO Traveller som fortfarande finns bevarad och i klubben. En ovanlig och ovanligt trevlig bil som dessvärre är sällsynt då den endast tillverkades i ca 5000 ex. Men fem av dessa finns i Sverige!

#2
Sven Lindén
2010-09-22 12:57

I vår läsebok i skolans första klass fanns en mycket vältecknad morris, som kördes av MOR-MOR och MOR-FAR. Som sjuåring tyckte man den var konstig, för den såg för stor ut för att vara en vanligt Minor. Det var inte förrän i vuxen ålder jag insåg att bilden föreställde en Oxford MO. Kul!

Ang Oxford Mk II är väl värt att notera att den troligen är den bil som tillverkats under längst tid på denna planet - för visst är den evigt unga indiska "Hindustan" närmast identisk med Oxford? Som alltså i så fall tillverkats närmast oförändrad i 56 år nu!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.