Bild
Nästa artikel
Grattis Oldsmobile Toronado!

Grattis Oldsmobile Toronado!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Torborg och Torvald har namnsdag vill vi även fira Toronado.

Så här i efterhand är det svårt att förstå hur banbrytande och framåtblickande Oldsmobile Toronado var då den presenterades för allmänheten 1966. Med Toronado återinförde Oldsmobile framhjulsdriften på den amerikanska bilen men också ett formspråk som kom att stå sig långt framöver.

Att para ihop Oldsmobiles största motor, en 425 kubiktums V8 på 385 hk, i en konstruktion där automatlådan formligen nästlade sig runt motorn för att driva bilens framhjul var en sensation.
 
1970 infördes hel grill med exponerade strålkastare igen och det som ändrades oftast genom åren var just fronten. 1972 försvann grillen helt och ni som minns ansiktslösa VW Passat fattar hur det tog sig ut.

Oldsmobile Toronado förblev hela produktionstiden framhjulsdriven men också en tvådörrars lyxkupé. 1979 kapades den omfångsrika karossen i alla ändar precis som på de flesta amerikanska bilar. Och så höll det på ända till slutet 1992. Små indragningar här och där.

Sista åren fanns endast V6 motor och en kaross som var i halvskala mot den ursprungliga Toronadons.

Kommentarer

#1
Sven
2010-06-18 16:34

Det var inte bara konstruktionsmässigt som Toronado var uppseendeväckande. Jag tror inte jag är ensam om att tycka att designen av första årsmodellerna var sällsynt snygg för en jänkare. Jag tror inte heller jag är ensam om att tycka att det gick över med åren, vartefter man "uppgraderade" modellen...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.