Bild
Nästa artikel
Grattis Opel Senator!

Grattis Opel Senator!

Dagens namnsdagsbil

Heter du Senator? I så fall, grattis på namnsdagen! Du är förmodligen en bil och kanske har lite svårt att läsa detta. Anna har också namnsdag i dag.

I slutet av 1970-talet hade Opels namngivartradition inom det nautiska området kommit till vägs ände. Uppföljaren till Admiral som presenterades hösten 1977 på bilsalongen i Frankfurt döptes till Senator och var i praktiken en förlängd Opel Rekord med ett extra sidofönster bak.

Det var en riktigt snygg bil, stringent formgiven och med en hel del pondus som standard. Senator A fanns faktiskt med fyrcylindrig tvålitersmotor från Rekord men de allra flesta hade den raka CIH-sexan från Commodore lurande bakom den kromrutiga grillen. Minsta sexan var på 2,5 liter, sedan följde 2,8 och 3,0 med som mest 180 hk.

Senator A tillverkades till 1986 för att sedan avlösas av Senator B som var en snofsigare upplaga av Opel Omega. Den tillverkades fram till 1993.

I Sydafrika såldes Opel Senator som Chevrolet Senator och i Australien som Holden Statesman. En Holden Senator har också funnits.

Kommentarer

#1
Fredrik U
2009-12-09 09:11

Chevrolet har verkligen lånat ut sitt namn till höger och vänster under många år. Jag förfärades verkligen när man för några år sedan döpte om alla Daewoo till Chevrolet, jag tyckte det var att förstöra ett fint varumärke. Men de hade ju redan hållit på så i 25-30 år då.

#1
Tomas
2009-12-09 13:42

I Storbritannien såldes den som Vauxhall (såklart) Senator. Har man sett en brittisk deckare som är några år gammal har man nog också sett Vauxhall Senator som polisbil!

#2
Hans Lj
2011-12-09 07:35

I England hette den Vauxhall Royale!

#3
Kent Johansson
2016-12-09 11:49

Senator B var lite mer än en snofsig Omega, försök få plåtarna bakom förardörren att passa mellan modellerna.. Senatorn är längre men med samma hjulbas, jämför linjerna runt bakre hjulhus och bakrutan.

Funfact: Titta på bakljusen på en Bristol Blenheim 93-08 så är det samma som på Senator B..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.