Bild
Nästa artikel
Grattis Parisienne!

Grattis Parisienne!

Dagens namnsdagsbil

I dag har Vendela namnsdag - hurra för dig! Vi på Klassiker passar på att fira två bilmärken som haft Parisienne på sina program.

Parisienne är franska och betyder parisisk/a. Renault valde det namnet för en chic specialmodell av R4 och Pontiac i Kanada för sina Chevroletderivat som säkert därmed särskilt appellerade till den fransktalande delen av befolkningen. Under ett fåtal år fanns såldes också Kanadabyggda Parisienne i USA.

Kommentarer

#1
Sven
2009-12-14 16:39

Kul version av en kul(t) bil!

Själv var jag inte mer än 12 när jag lyckades lura farsan att köpa en R4. Sen var han såld - för efter den, en terracottaröd årsgammal bil med helt canvastak, köpte han en ny 67:a och en ny 68:a innan det blev mer "normala" bilar igen.

Sextiåttan gick vidare till brorsan, som lyckades trycka in hela fronten på den, inte en utan två gånger! Det var visserligen inte hans fel, men han fick nog ändå och lät försäkringsbolaget lösa in den efter andra smällen. Krocksäkerheten var ju inte på topp, om man säger så...

#2
Leif Hurtig
2015-03-24 17:11

Nja, alla Parisienne var faktiskt inte svarta. Det fanns både mörkblå (1966) med rottingdekor och mörkt granskogsgröna med skotskrutig dekor sista året, 1968.

#3
Oscar G
2015-11-08 09:11

I brist på "The real thing" hittade jag nyligen en modell av en R4 Parisienne på Tradera.
Den står nu i mitt vitrinskåp, och frågan är om den inte är ännu mer förtjusande i skala 1:43...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.