Bild
Nästa artikel
Grattis Road Runner!

Grattis Road Runner!

Dagens namnsdagsbil

Idag har Gudrun och Rune namnsdag. Klassiker passar på att fira bilmodellen Road Runner. Klassiker hurrar för alla tre!

Road Runner är en fantasifågel. En tecknad karaktär lik en struts som kutar omkring i ett klippigt ökenlandskap ständigt jagad av en Coyote - prärievarg.

Gråben och Hjulben låter kanske bekant för dem som kan namnen på sin barndoms tecknade filmfigurer.

1968 anammade Chrysler Corp. namnet Road Runner för en muskelbil baserad på mellanklassaren Satellite. Den tecknade fågeln förekom flitigt både i reklambladen och som klisterdekaler över bilen.

En syskonbil till extrema tävlingsbilen Dodge Daytona, endast tillverkad 1969, fick snarlikt utseende med en fartfrämjande noskon och bilvärldens mäktigaste bakvinge.

Baserad på Road Runner döptes denna Plymouth till Superbird och tillverkades endast 1970. Främst avsedd för snabba NASCAR-tävlingar men såldes även för gatbruk.

Road Runner hade denna period V8- motorer som 426 Hemi och en ännu större men ändå inte starkare på 440 kubiktum. Från 1972 krympte motorerna både effektmässigt som storleksmässigt. Muskelbilens era var över för en lång period.

1975 utgick Road Runner från lyxigare Plymouth Fury och från 1976-80 var Road Runner endast ett utrustningspaket för Valiants efterträdare Plymouth Volare.

Visserligen utrustad med styvare fjädring, förövrigt samma som till polisbilar, men annars mest en dekaltrimmad bil. Ridå!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.