Bild
Nästa artikel
Grattis Seat Ibiza!

Grattis Seat Ibiza!

Dagens namnsdagsbil

Denna dag när Erling och Jarl har namnsdag klämmer vi även till med Ibiza, Seat Ibiza. Ett stort grattis!

Ibiza är ön utanför Spanien dit turisterna åker för att festa. Ibiza är också namnet på en populär bilmodell från Seat. Första generationen designad av Giorgetto Giugiaro presenterades för köparna 1985. Utvecklad i samarbete med Fiat och förhållandevis framgångsrik ute i Europa Men Ibiza generation 1 såldes inte i Sverige.

1993 ersattes modellen med en nyskapad Ibiza där Volkswagen som ny ägare till Seat stod för tekniken och med en ansiktslyftning 1999 ändrades linjerna att knyta an ytterligare mot Volkswagens övriga produkter. Fanns som sedan och kombi.

Generation tre kom 2002 och delade plattform med VW Polo och Skoda Fabia. Denna gång med en sportigare touch över linjerna. Kombin var borta och tre- eller femdörrars halvkombi var de karossalternativ som erbjöds. 11 olika motoralternativ med bensindrift och sju för diesel  allt som allt.

Cupra var värsta versionen med antingen 1,8 liters turbomotor på 180 hk eller en 1,9 liters turbodiesel på 160 hk, men betydligt bättre vridmoment. 330 Nm mot 245 Nm.
en tvär front. Tunna takstolpar bidrog till detta fenomen.

Kommentarer

#1
Morgan
2009-10-11 02:38

Jag har alltid tyckt att det sneda karossvecket på sidan i kombination med grillen får Ibiza att se ut som en modern variant av Austin A35. Någon borde göra en stilstudie, eller iallafall en photoshoppning!

#2
Igor
2010-10-11 10:35

Men för bövelen. Fixa till hemsidan så det går att läsa även bildtexterna!!!

#3
Per Berner
2016-10-11 08:07

Ibiza generation 1 måste vara bland det bästa Giugiaro gjort. Perfekta proportioner och dito detaljering.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.