Bild
Nästa artikel
Grattis Toyota Camry!

Grattis Toyota Camry!

Dagens namnsdagsbil

Dagens namnsdagsbil är Camry, i människovärlden firar vi Lovisa och Louise. Grattis allihop!

Om slätstrukenhet har ett bilnamn måste det vara Camry. Namnet kan fonetiskt översättas med "min bil", men det hänger också samman med det japanska ordet kanmuri som betyder krona - vilket därmed sätter in den i ett familjeträdet Crown, Corona (latin för krona) och Corolla ("liten krona").


Det går möjligen att bygga upp en gnutta entusiasm, en gnutta, inför låt säga den allra första Camryn som kom 1980, som ett  tilläggsnamn till Toyota Celica. Den fanns främst på den japanska marknaden och var ett hopplock: en fyrdörrars Carina med Celicafront.


I och för sig borde man kunna spinna loss lite grand, bara
lite, på den första riktiga generationen som kom 1982. I sedanversionen bor enkantighet som skulle kunna förväxlas med en karaktär.
Men sedan är det stopp. Tja, kanske kombiversionen av nittiotalaren då som uppvisade en fräck designstöld från Austin Allegro kombivad gäller den hejiga sidolinjen. Och tilltaget med dubbla bakrutetorkare får några pluspoäng.


Sedan är det jämntjockt och inte det minsta upphetsande. En driftsäker, behaglig bil som numera tillverkas i Japan, USA, Kina, Ryssland och Australien. Den har välförtjänt legat i topp år efter år på den amerikanska försäljningslistan.


Den senaste generationen Camry är den sjunde i raden och gäsp.... zzzzzzzz

Kommentarer

#1
CB Camry SV11 fan
2012-08-25 18:33

Fast en Camry SV11 (första generationen 83-86) i "special" utförande hade digital instrumänt,eltaklucka o en massa annat godis..innan Lexus kom var detta top of the line i sverige!

#2
Martin S
2012-08-26 00:36

När man måste sälja bilar med argumentet "most trouble-free" så vet man att man inte lyckats snickra ihop nån speciellt karismatisk modell.
Men ändå.
När man slökollar på nån gammal deckare på tv och så dyker Persbrandt upp i en superkrispig mörkgrå Camry generation 2 kombi... Ja då kan det hända att man gör en slagning i begagnatdatabasen Blocket :)

#3
Janne G
2013-08-25 07:24

Underskatta aldrig en bil med digital instrumentering!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.