Bild
Nästa artikel
Grattis Toyota Celica!

Grattis Toyota Celica!

Dagens namnsdagsbil

Idag när Cecilia och Sissela har namnsdag så faller det sig naturligt att Klassikers bilnamnsdag blir Celica. Toyota Celica!

Toyota Celica var en sportig kupé som introducerades 1970. Den var bakhjulsdriven och erbjöds med flera olika fyrcylindriga motorer.

Från och med den fjärde generationen Celica som kom 1985 så var modellen framhjulsdriven.

Den sjunde och sista generationen Celica tillverkades till och med 2006.

Många Celicagenerationer fanns i flera olika karossversioner; kupé, liftback och cabriolet.

Toyota Celica var framgångsrik som rallybil. Den första WRC-segern kom i det Nya Zeeländska rallyt 1982 med en 2000 GT. 

1983-86 vann den Grupp B-klassade Celica Twincam Turbo alla sex WRC-tävlingar i Afrika som den deltog i.

Celica GT-4 har två WRC-titlar för tillverkare och två förarmästerskapstitlar.

Kommentarer

#1
Oscar G
2017-11-22 08:50

I februari 1972 hade min flickvän sportlov, och vi gjorde vår första lilla bilsemester i min första egna bil. När vi stannade till i Borås ett par dagar råkade jag få se en svart Celica, den första jag sett ute i trafiken.

Efter det var Borås länge en stad jag bara passerade igenom då och då, men på månaden 20 år senare hade jag konkret ärende till en specialverkstad i samma stad. Och vad stod i ett hörn i verkstaden om inte en svart Celica av tidig 70-talsmodell! Det var en av mekanikerna som på sin fritid hade påbörjat en helrenovering av den.

Lite festligt, men än mer en konkret påminnelse om hur snabbt tiden går...

#2
Per Berner
2017-11-22 11:14

Fick ta en röd -88 som tjänstebil, eftersom det var ett kvartals väntetid på en BMW 320 och Celican fanns i lager då. Trevlig bil på många sätt, men de katalysatorrenade avgaserna luktade ärtsoppefis! Så det var skönt att få en rejäl 3-serie igen när leasingavtalet gick ut...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.