Bild
Nästa artikel
Grattis Toyota Corona!

Grattis Toyota Corona!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny namnsdagsbil från Klassikerkalendern. I dag när Valter och Verner har namnsdag firar vi Corona.

Corona är latin för krona och att Toyota valde det namnet till den nya bil som presenterades 1957 berodde på att man ville anknyta till den större modellen Crown.

De första generationerna av Corona såldes bara i Japan men snart blev det en bil som exporterades över hela världen.

Corona fanns som modellnamn i hela 45 år, från 1957 till 2002. På vissa marknader hette modellen Tiara (!) och i Sverige och i andra europeiska länder såldes modellen under 1980- och 1990-talet som Carina.

Kommentarer

#1
Oscar G
2013-08-17 09:35

Hard top coupén (den röda 71:an på bilden) var faktiskt riktigt snygg, och det vid en tid då design inte precis var japanska biltillverkares huvudnummer.

Inte var de särskilt övertygande i övrigt heller, för den delen... Det var ganska mediokra bilar att köra, och de rostade ju lika duktigt som de europeiska bilar de avsåg att utmana.

Att det där var en övergående fas på vägen mot ett smärre världsherravälde har vi ju fått se genom åren... Nu ser vi dessutom historien upprepa sig, denna gång med koreanska bilar som på några få år tog steget från usla och småkomiska till riktigt bra bilar.

Kommer vi att få uppleva samma sak med kinesiska bilar om 10-15 år??

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.