Bild
Nästa artikel
Grattis Toyota Tercel!

Grattis Toyota Tercel!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Torsten och Torun har namnsdag passar vi på att hylla Tercel!

Tercel kommer av det latinska ordet tertius, en tredjedel. På brittisk engelska är Tercel termen för en hanfalk eftersom den är en tredjedel mindre än honan.

1978 kom den första Toyota Tercel och namnet anspelade på att den var något mindre än Corollan. Den var då den första framhjulsdrivna Toyotan. Fram till 1999 tillverkades fem olika generationer Tercel. Toyota använde dock andra namn på modellen på en del marknader.

Den andra generationen Tercel som kom 1983 fanns som tredörrars kombikupé, fördörrars sedan, femdörrars kombikupé och femdörrars kombi med märkliga sidorutor vid bagageutrymmet som var större än de andra sidorutor. Den sistnämnda fanns både i framhjulsdriven version och med inkopplingsbar fyrhjulsdrift.

Toyota Tercel 4WD blev mycket populär i bland annat Sverige. Efterföljaren som kom 1987 kallades Corolla 4WD i Sverige. Även den stack ut utseendemässigt tack vare sina bakre sidorutor, den här gången var rutorna mindre än de andra sidorutorna.

Kommentarer

#1
Biltrafik
2011-02-23 12:45

Tercel 4WD får man väl kalla för en föregångare till moderna cross-overs; en personbil i grunden som sedan har fått rudimentära terrängegenskaper.

#2
Tobbe A
2012-02-22 21:16

Jag älskar Toyotas 70 och 80-tals design.

#3
Oscar G
2013-02-23 09:17

Toyotas 70- och 80-talsdesign... Tja, skönt att NÅGON jublar även över den optimala slätstrukenheten! (Inte illa menat, Tobbe!).

Tercel 4WD var i mina ögon undantaget som fick mig att höja på ögonbrynen. Den vågade faktiskt sticka ut lite, lite från Toyotas anonymitetskoncept - men det gick ju i gengäld snart över... Synd!

Morgondagens namnsdagsbil vågade sticka ut desto mer. Vill påstå att om Matra, likt Toyota, vågat (haft råd) att satsa även på fyrhjulsdrift, så hade Rancho blivit en riktig storsäljare!

#4
Martin Sundberg
2013-02-23 13:14

Det som kanske etsade sig fast mest, var dess asymmetriskt placerade bakre nummerplåt.

#5
Janne G
2015-02-23 12:24

Att hänga med i Toyotas modellprogram är näst intill omöjligt. Men, den bil som hette Corolla 4WD i Sverige (och, antar jag, resten av Europa) från 1987 var inte alls en Tercel utan en Sprinter. Sprinter Carib för att vara exakt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.