Bild
Nästa artikel
Grattis TVR Tasmin!

Grattis TVR Tasmin!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag från Klassikerkalendern. I dag när Ingeborg och Borghild har namnsdag vill vi rikta strålkastaren mot Tasmin.

Den skarpskurna TVR Tasmin, ritad av Oliver Winterbottom som även låg bakom Lotus Elite och Esprit kom 1979.

Den första varianten 200i hade en Ford Pinto-motor på 2 liter, ett år senare kom Tasmin 280i med V6-motorn från Ford Granada.

Liksom tidigare TVR-modeller var Tasmin byggd på en centralrörsram och medan framvagnen var byggd av delar från Ford Cortina var bakvagnen en egen konstruktion.

Namnet Tasmin droppades 1984 men modellen fortsatte sitt liv genom 1980-talet bland annat försedd med allt hårigare versioner av Rovers aluminium-V8.

Kommentarer

#1
Larsson
2010-05-28 10:36

"Lång front, kort akter - läckert!"

Tycker någon verkligen så? Jag tycker det är skitfult, opraktiskt och osportigt. Och tyvärr modernt på nya bilar idag. Trodde det kom sig av framhjulsdrift och påkörningsskyddskrav, men det finns alltså de som tycker det är läckert... Vart är världen på väg???

#2
Gaute Halsaunet
2011-05-28 15:21

Mener å ha hørt at navnet Tasmin er en blanding av jentenavnet Tamsin og Tasmanian Tiger... tro det den som vil :)

#3
Oscar G
2013-05-28 13:50

Men Larsson då... Det är klart vi tycker så! Varenda sportbilsikon från 30-talet till den dag som idag är lever ju efter just det konceptet. Jaguar XK 120, 140 och 150, E-Type, Morgan, gårdagens Datsun 240Z, Lotus, Mercedes 300SL, MG, Triumph, Corvette, Mustang, BMW:s Z-modeller... you name it!!!

Och huvudtanken med en sportbil är väl inte precis att de i första hand ska vara praktiska?

Men tack och lov är det ju tillåtet att ha skilda uppfattningar om utseende och smak... Och vad gäller TVR Tasmins linjer och proportioner kan man naturligtvis ha synpunkter. De tillhör inte precis de mest lyckade i historien, där får jag intsämma utan reservation...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.