Bild
Nästa artikel
Grattis Vauxhall Ventora!

Grattis Vauxhall Ventora!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi ett nytt bilnamn i Klassikerkalendern. I dag när Ursula och Yrsa har namnsdag vill vi gärna fira Ventora.

Ventora är inget ord man hittar ordböcker, utan det är skapat av reklamfolk. Det kallades en modell av Vauxhall som fanns åren 1968 - 1975 i två upplagor byggda på Victor av serierna FD respektive FE.

Hos koncernsyskonet Pontiac fanns ungefär samtidigt en modell som hette Ventura men det är en helt annan historia.

Vauxhall Ventora var en brittisk muskelbil - den var i princip en Victor som försetts med den stora sexcylindriga motorn på 3,3 liter som annars satt i de större modellerna Velox och Cresta.

Kommentarer

#1
Jan T
2010-10-21 08:16

Ahh! Det står en hottad Ventora i garaget vid min arbetsplats. Mags, huvscoop och teddyinredning. Har för mig att jag skickat in bilder på den till redaktionen och "P-märkt" någon gång.

#2
tony p
2011-01-12 14:54

snygg bil hoppas på någon rep.less på saab o volvo

#3
Thomas Bengtsson
2011-10-17 19:38

Det var bara synd att Ventoran inte fick den motor som den ursprungligen var konstruerad för, en 4-liters V8 baserad på Vauxhalls "Snefyra" på 2 liter, de dubbla avgassystemen på Ventora FD (som i Sverige fick modifieras så att även det högra avgasröret kom ut på vänster sida p.g.a. Bilprovningens stelbenta bestämmelser) var det enda som skvallrade om detta. 3,3 liters sexan var väl ingen dålig motor i sig men alltför tung för att lira ihop med Victorns chassi, resultat: brutal understyrning! Hög fart och kurvig väg var bara att glömma!

#4
Bengt Blad
2013-10-21 10:16

Min svärfar var Vauxhallman, köpte sina bilar hos Nyboms i Kilafors. Hans sista Vauxhall var en vinröd Ventora. Kul bil att få låna ibland. Tyvärr hade Ventoran ett allvarligt typfel: utan förvarning kunde växellådan sprängas och då menar jag SPRÄNGAS! Sven beskrev det hela som den värsta smäll han varit med om, det hände i 90 km:s hastighet. På vägen låg en pulvriserad växellåda som fick sopas upp. Ny dito monterades som ett garantiåtagande trots att alla garantier gått ut för länge sedan. GM var väl medveten om problemet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.