Bild
Nästa artikel
Grattis Volkswagen Jetta!

Grattis Volkswagen Jetta!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Göte och Göta har namnsdag hyllar vi Jetta!

Redan i går var vi i samband med Volkswagen Bora inne på Jetta och idag får vi alltså åter ägna oss åt denna charmerande kreation. Don't mock the afflicted var en ofta citerad replik i Beatles -the Movie, och vi skall därför idag på dess namnsdag vara snälla mot VW Jetta.

Modellnamnet dök upp första gången 1979 när Volkswagen lanserade sedanversionen av Golf. Dess främsta företräde satt i baken - den enormt utbyggda kofferten skapade fantastiska lastmöjligheter. Fronten såg också lite annorlunda ut med sina rektangulära strålkastare.

Trots att det snart kom en Jetta GLi med samma motor som i Golf GTI uppfattades inte Jetta som någon ungdomsbil. Jetta II fanns som samma 16-ventilersmotor som Golf på 139 hk men inte heller denna GTX-version gjorde mycket för att tvätta bort gubbstämpeln.

När Golf III presenterats och en sedanversion skulle fram i början 1990-talet valde Volkswagen att försöka med ett nytt modellnamn i Europa - Vento. Folk köpte den för dess gigantiska bagageutrymme men knappast som imagehöjare.

Ett nytt försök gjordes med ett namnbyte till Bora när det var dags för modellskifte igen i slutet av 1990-talet men detta verkar inte Volkswagen tyckt ha slagit väl ut heller eftersom man vid nästa byte gick tillbaka till det gamla namnet Jetta igen 2004.

I USA har Golf (Rabbit) i sedanutförande hela tiden kallats Jetta och där har den sålt mycket bra under de 30 år som modellen nu funnits.

Kommentarer

#1
Bosse Östman
2013-03-30 17:56

Jag har samma gröna Jetta här hemma i garaget, min är en 81:a som rullat bara 8500 mil samt en Jetta-88 1.8 GTX med 9500 mil på mätaren.
Båda bilarna i nyskick.

#2
Janne G
2015-01-27 09:17

För att förtydliga så har väl Golf-sedanen alltid hetat Jetta överallt utom i Europa.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.