Bild
Nästa artikel
Grattis Volkswagen Polo!

Grattis Volkswagen Polo!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag när Ulf och Ylva har namnsdag vill vi gärna göra dig uppmärksam på Polo.

Polo är en lagsport där beridna spelare ska få in en boll i motståndarens mål. Att Volkswagen döpte sin minsta modell till Polo 1975 var sannolikt ett sätt att göra en koppling till storebror Golf som introducerats året före. Fast namnet Golf var ju också en koppling till naturfenomenen Scirocco och Passat.

Volkswagen Polo började sitt liv 1975 som en ommärkt version av den nykonstruerade småbilen Audi 50, lanserad 1974. Tanken var att Polo skulle vara en enklare variant av Audin, snart sålde folkan bättre och Audi 50 lades ner redan 1978.

2009 introducerades den femte generationen Polo, med tiden har Polo blivit en allt större bil och den är inte längre den minsta och enklaste Volkswagenmodellen.

Kommentarer

#1
Sven
2010-04-11 11:32

Polo är en bil som sannerligen gjort en klassresa. Jag jobbade med biluthyrning när första generationen Polo var ganska ny. De Polo som köptes in hade minsta motorn, och den var så trött att man kunde tro det satt en mopedmotor under huven. Bilen fick därför internt snabbt öknamnet "Apollo"...

Kunderna piskade livet ur bilarna genom att dra dem på höga varv för att försöka få dem att röra på sig. Resultat: Brända ventiler. På varenda Polo fick vi låta slipa ventiler eller byta topplock oftare än vi lämnade dem till service! Lägg därtill regelbundna fjäderbrott som var resultatet av VW:s då så omskrutna "leichtbauteknik". (Ett bortglöämt begrepp idag, när bilarna bara blir tyngre och tyngre.)

Det blev i alla fall väldigt dålig lönsamhet att ha den modellen som hyrbil...

#2
MGB65
2011-04-11 19:17

Har för mig att den skulle heta Pony men att namnet i sista stund stals av någon asiatisk uppstickare. Polo fick bli nödlösningen. Kan det ha stått i något nummer av Teknikens Värld?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.