Bild
Nästa artikel
Studio Klassiker – avsnitt 13

Studio Klassiker – avsnitt 13

Podcast

Studio Klassiker får besök av kollegan Calle Carlquist och vi pratar om biltidningar, testmetoder och omprövade bilmodeller. Medverkande: Claes Johansson, Carl Legelius, Fredrik Nyblad och Calle Carlquist.

Så lyssnar du:

Tryck på play 
och lyssna på Klassikers podcast Studio Klassiker. I det här avsnittet hör du redaktionsmedlemmarna Carl Legelius, Fredrik Nyblad och Claes Johansson samt Calle Carlquist från Vi Bilägare.

Du kan lyssna i spelaren högst upp på sidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på filen intill artikeln och välj "spara länk som").

Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill. Du kan även prenumerera på Klassikers podcast via iTunes, Spotify och valfri annan podapp – sök på Studio Klassiker!
Taggar: Podcast

Kommentarer

#1
Staffan
2020-01-31 21:25

Alltså.. ja jag får väl börja med lite bakgrund. Jag har konsumerat biltidningar sen jag kunde börja läsa, eller så lärde jag mig att läsa på ren envishet för att jag ville veta vad det stod kring bilderna. Oklart.
Jag la tidigt rabarber på farsans samling av 70-tals Teknikens Värld som han sparat och stod tidigt vid det lokala tidningsstället i mataffären och viftade att det nu minsann kommit ett nytt nummer.. Gissar att det var kring 87-88 sådär.

Papperstidningar kommer nog aldrig dö för mig, men utvecklingen går ju som bekant framåt och jag har med stor behållning lyssnat på Klassikers podd.
Lite svenskt sådär så gör man ju inget större väsen av sig. Men avsnitt 13.. -alltså vilka minnen det väckte!

Tidningarna är borta, men jag kommer så väl i håg alla episoder från slutet av 80 talet och början av 90 talets motortidningar. Omslagen med DP Zirkelbach-Porchen, Allegron, Nordkaps-resan, Hemliga bilen, Landskampen med SAAB vs Volvo, allt poppar upp som bilder i hjärnan. Höjdpunkten på året var ju upptågen med 24 timmars med 1000-kronors och alla dråpligheter som det gav.
Som en följd av det här poppar det ju upp fler läsvärda episoder upp, Calles och Claes Kapitän-resa med tillhörande husvagn till Åland. Raketost, det var nog ganska bortglömt då :)
Redaktionsbilarna sen, jag minns b.l.a en Austin Princess med sexa, ovanlig redan då, som sällan fungerade som det var tänkt. Hur Calle hittade Saab 92,an i Rätan, som sedan sågades fram ur en rasad lada och sedan såldes till Claes för en krona.
Ett vintertest av lyxbilar, lite okonventionellt för den tiden, det var en Jaguar XJ12, Porsche 928, och..hmm..den sista bilen minns jag inte nu, men det kommer väl. Däremot minns jag att hotellet som testlaget valt började brinna mitt i natten och reportaget som speglade kalabaliken när några i testlaget fick hoppa ut genom fönstret.
Allt detta varvat med lite biltest som man drar sig till minnes. Bilar som i många fall är borta ur trafiken, men som i allafall i min bok räknas som klassiker idag.

Kort sagt, rent nöje längs memory-lane! Såå, snälla återkom gärna till det här i framtiden, motorjournalism för 20-30 år sedan och historierna bakom kulisserna.

#2
Tore
2020-02-01 11:40

Kul program. Min far prenumererade på TV från 1969 och ca tio år framåt. Minns många omslag och reportage. Den som etsat sig djupast i hjärnbarken är en söt tjej med lite vågad öppen jeansskjorta/jacka ,så att man anar behag, som liftar framför en röd bubbla cabriolet. Har för mig att den kördes kring Bråviken i reportaget. Bilar och brudar stod ju högt på intresselistan i tonåren...

#3
Uno Liljedahl
2020-02-02 21:16

Hej,

Kul avsnitt såklart. Gillar mycket när ni har med någon och får till en sådan här dialog.
Jag saknade ett avsnitt om Retro där både Calle, Carl och Claes var inblandade.

#4
Lasse
2020-02-03 20:20

Fantastiskt kul avsnitt. Vi är säkert väldigt många som genom åren läst och blivit fascinerade på både längden och tvären. Samlat tidningar i drivor och både funderat runt de som skriver så underhållande men även det ni tar upp. Måste väl finnas hur mycket tokroliga historier som helst kring alla artiklar. På något sätt vore det kul att ta upp den tråden i Klassiker. /L

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.